2. srpna 2011

RED (2010)

I'm getting the pig!

zdroj: imdb.com
IMDb. Normálně nejsem na akční filmy, navíc s Brucem Willisem - ačkoli ho mám ráda, tak spíš komediích, nebo ve filmech, kde je jen část hvězdného obsazení - tenhle se mi líbil. (Možná proto, že to byla komedie s celkově hvězdným obsazením.) Nevěřila jsem, jak moc se budu od začátku do konce smát, a že mě tolik rozesměje plyšový prase.

Bruce Willis (Frank) má naprosto kouzelný herecký talent - on hraje pořád stejně, a buďto to v kontextu filmu dopadne vtipně, nebo děsivě. Tady vtipně. John Malkovich má naprosto kouzelný nos na pošahané role a Marvin se pro mě stal okamžitě nejlepším paranoikem. (Aneb fakt, že jste paranoidní ještě neznamená, že po vás skutečně někdo nejde.) Ať už Enny zmíněný záběr s bombou, anebo tenhle, který je upřímně můj nejoblíbenější (a pořád si z něj hrčím do gatí), celý film herecky naprosto ovládl.

K filmu mě zlomila paní Helen Mirren (Victoria) s kulometem, nešlo ji nemilovat, stejně jako Morgana Freemana (Joe), na kterého holt padla ta nevděčná role klaďáka, co musí prostě umřít, jinak by asi scénáristé dostali záchvat slepého střeva. Brian Cox (Ivan), kterého miluji od Ironclad, spolu s Mary-Louise Parker (Sarah) skupinku grandiózně uzavírali.

Karl Urban (Cooper), kterého si pamatuju jen z Priest a který mě tam moc nebavil, to tady skvěle napravil a i když bylo od začátku jasné, kam se nakonec otočí, užívala jsem si jeho roli až do konce. A konečně, Julian McMahon (VP Stanton) (který, jak správně vypíchla Enny, je prostě hot) a James Remar (Singer) ukázali, že skutečně není malých rolí.

Celá romantická linie byla udělaná vkusně, nevtíravě a nebyla nijak umělá, Frank a Sarah se k sobě hezky hodili. I tak je ale totálně zastínila pouze několikrát naznačená romance mezi Victorií a Ivanem, ti byli dokonalí. Kdesi jsem četla, že příběh má trochu dějových děr, já ale nenašla žádnou - pokud nehledáte chyby, ničeho si nevšimnete, a pokud se na film díváte, abyste našli chyby, zasloužíte si pěstí, takové jako vy nemá nikdo rád. Prostě, ten film jsem si užila od začátku dokonce i já, která na akční žánr moc nejsem, což je to nejlepší vysvědčení, který mohl RED dostat.