15. května 2012

Once Upon a Time: Season 1

| Season 1 | Season 2 | Season 3 |
_______

Once upon a time there was enchanted forest filled with all the classic characters we know. Or think we know...


1.01 Once Upon a Time - 1.02 The Thing You Love Most - 1.03 Snow Falls - 1.04 The Price of Gold - 1.05 That Still Small Voice - 1.06 The Shepherd - 1.07 The Heart is a Lonely Hunter - 1.08 Desperate Souls - 1.09 True North - 1.10 7:15 A.M. - 1.11 The Fruit of the Poisonous Tree - 1.12 Skin Deep - 1. 13 What Happened to Frederick - 1.14 Dreamy - 1.15 Red-Handed - 1.16 Heart of Darkness - 1.17 Hat Trick - 1.18 The Stable Boy - 1.19 The Return - 1.20 The Stranger - 1.21 Apple Red as Blood - 1.22 A Land Without Magic

zdroj: imdb.com
Oblíbené epizody: Snow Falls, The Shepherd, 7:15 A.M., Skin Deep, Red-Handed, Hat Trick, A Land Without Magic

Postavy: Musím přiznat, že Sněhurka nikdy nebyla moje oblíbená princezna a ani pohádka, ale tyhle postavy mě přesvědčily o tom, že je budu milovat. Snow White (Ginnifer Goodwin) je dost bad ass a ani z poloviny tak nevinná, jak se zdá. Její princ Charming (Josh Dallas) se nejmenuje Charming a není princ, ale charming je až vražedně. The Evil Queen Regina (Lana Parrilla) je skvěle zahraná a nepohádkovsky neplochá a The Huntsman (Jamie Dornan) je ten nejvíc sexy lovec evah. A Grumpy (Lee Arenberg) prostě ruloval.

Co ale na tom seriálu opravdu miluju je, jak nestydatě a dokonale míchají jednu pohádku s druhou. V ději je tak i skřetoidní Rumplestiltskin (geniální Robert Carlyle), ideální spiklenec a nemesis zároveň pro Evil Queen, Red Riding Hood (Meghan Ory), která sežrala svého milého, protože ona je Vlk, a další víceméně epizodní postavy, z nichž musím vypíchnout princeznu Abigail (Anastasia Griffith), která byla charakterově největším překvapením, Belle (Emilie de Ravin), Rumplestiltskinovu pravou lásku, a Mad Hattera (Sebastian Stan).

Kromě pohádkového světa, který už vlastně není, tu máme i realitu malého městečka v Maine jménem Storybrooke, kam Evil Queen všechny zaklela, aby taky jednou dostala svůj šťastný konec. Tam se kromě starých známých charakterů s novými identitami, bez paměti na to, kdo jsou zač, a s charaktery pokřivenými kletbou, setkáváme s Emmou (Jennifer Morrison), dcerou Snow a Charminga, která jako jediná může kletbu zlomit, jejím biologickým a Regininým adoptivním synem Henrym (Jared Gilmore), který díky knížce pohádek ví, co je kdo zač, a později i s Augustem Boothem (Eion Bailey), který je vlastně Pinocchio na motorce, a který byl s Emmou jediný, kdo jako dítě unikl kletbě.

Co se tak zhruba asi dělo? Hlavní linka je děje je o tom, jak se Henry snaží přesvědčit Emmu o existenci pohádek, kletby a co je vlastně pravda, Emma se do toho pere s Reginou, Regina s Goldem (Rumplestiltskinem), ten uzavírá dohody. Regina taky spí se šerifem Grahamem (The Huntsman), protože zvládá multi-tasking, ten se ale zamiluje do Emmy a to se mu vymstí. (Still the hottest sheriff ever to sheriff, though.) Kromě toho tam pobíhá zakřiknutá Mary Margaret (Snow White) zamilovaná do velmi ženatého Davida (Charming), kterému bych většinu děje nejradši obtiskla podrážku na nos a to se stejnou chutí, s jakou bych z Charminga strhala oblečení. (But I watch for the plot, obviously.)

Hlavní linka se chvílemi trochu táhla a měla neuvěřitelně moc odboček, kdy se představovaly stále nové charaktery, které pak už nikdy nikdo neviděl, ale zase tak mě to neiritovalo, protože ty pohádky uměli skvěle zpracovat. Ať už výše zmíněnou Červenou karkulku (jestli jste dočetli až sem, prozradila jsem vám pointu), nebo mou milovanou Krásku a zvíře. Potěšili mě Tony Amendola (Geppetto / Marco), Alan Dale (král George / Albert Spencer) a Nicholas Lea (the Woodsman / Michael Tillman).

Finále: Závěr první série se představil neuvěřitelně nahuštěnými informacemi a spoustou děje, ale podle mě by víc věcí dávalo logiku, kdyby se odhalily dřív (například, že Belle drží Regina pod zámkem - Gold by měl mnohem větší důvod zachovat se jak svině) a fakt, že je Emma všech jednadvacet dílů absolutní skeptik, až natvrdlá, a během prvních třech minut finále náhle uvěří, to je taky mimo. Když ale opominu všechno tohle a pár očividných rychle zamaskovaných dějových děr, finále bylo dobře akční a otevřelo pár zajímavých zápletek a otázek do druhé řady. Neobešli jsme se bez obligátního cliffhangeru, ale když víme, že druhá řada bude... Uvidíme se v září, yay!