15. září 2012

Prime Suspect 1-3 (1991-1993)

| Prime Suspect 1-3 | Prime Suspect 4 | Prime Suspect 5-7 |
_______

Price to Pay (1991)

zdroj: imdb.com
IMDb. Na Hlavního podezřelého jsem narazila náhodou, v televizi, a vzhledem k tomu, že se ke mně dostalo i jedno doporučení, rozhodla jsem se dívat a byla jsem velmi příjemně překvapená. I když mám docela problém s typickým rozsahem a tempem britských kriminálek, dost jsem se do toho dostala. Líbilo se mi, jak cyklus sleduje vyšetřování krok za krokem a celkově to pro mě má i dokumentární hodnotu, protože už je to přece jen přes dvacet let staré. Jane Tennison (Helen Mirren) je inspirativní hrdinka, tak nějak oproštěná od typických tahadel jako výrazné sexuality nebo jakékoli superschopnosti. Hodně mě baví. Kromě ní se mi dost líbila další silná ženská postava, Moyra Henson (Zoë Wanamaker). A pobavila image Ralpha Fiennese (Michael), který pro mě byl překvapením. Nějak jsem si neuvědomila, že zrovna v prvním Prime Suspect proběhla jeho televizní premiéra.

Operation Nadine (1992)

zdroj: imdb.com
IMDb. V druhém díle se nám Jane Tennison trochu odvázala, vykašlala se na přítele (nebo spíš on na ni) a narazila si milence, Roberta Oswaldea (Colin Salmon). (Kdo se jí diví, že do něj šla, že?) Případ byl pro mě trochu horší na strávení, protože ačkoli ten v prvním díle byl taky pěkně nechutný, tak nějak to na mě nedolehlo, kdežto tohle mě dostalo mnohem víc. Fakt to byla docela síla. Stejně jako v prvním díle, kde byla určitá přidaná hodnota toho ženského válčení na mužském poli, tady byla jako podlinka rasismus, která mi přišla dost zajímavě udělaná. A nejdrsnější byl stejně konec - za úspěch podřízených byli odměněni nadřízení a Jane musela vyklidit pole. Celkově jsem Prime Suspect 2 nebrala jako typickou filmovou "dvojku", ale spíš jako další díl povedeného seriálu. Jen teda ta móda devadesátých let mě zabíjí.

Keeper of Souls (1993)

zdroj: imdb.com
IMDb. Tak tenhle díl pro mě byl z těch, které jsem už viděla, asi nejhorší na sledování. Jako obvykle to bylo výborné, zajímavé a bavilo mě to sledovat, ale téma zneužívání dětí a dětské pornografie mi prostě dělá zle a čím lépe je to natočené, tím hůř. Párkrát jsem se skutečně nepříjemně ošila. Nicméně naopak obrovské plus má díl za obsazení: jako policista se objevil Mark Strong (Larry Hall), vrátil se Otley (Tom Bell) - jak jsem ho v prvním díle neměla ráda, teď mi bodl. Role na druhé straně zákona si zahráli David Thewlis (James Jackson) a Ciarán Hinds (Edward Parker-Jones), kterého jsem v takové roli ještě neviděla. A dvě oběti si v malých, ale hodně působivých scénách střihli Jonny Lee Miller (Anthony Field) a James Frain (Jason Baldwin). Co se týče obsazení, tenhle díl byl rozhodně nejsilnější na známé tváře, ale pro mě opravdu těžko stravitelný.