8. prosince 2012

Prime Suspect 5-7 (1996-2006)

| Prime Suspect 1-3 | Prime Suspect 4 | Prime Suspect 5-7 |
_______

Errors of Judgement (1996)

zdroj: imdb.com
IMDb. Nejsem si přesně jistá, jestli i tohle kdysi jelo v televizi na dvě části, ale asi muselo, protože tři a čtvrt hodiny je dost i u věci, která vás baví, natož u věci, která vás sice baví, ale je to britská kriminálka, takže se chvílemi prostě táhne. Jane Tennison (Helen Mirren) je ale jedna z mých nejoblíbenějších postav a fakt mi za to stojí. Opět došlo na změnu oddělení, ale s tím se tentokrát změnilo celé prostředí, nezaznamenala jsem jedinou tvář známou z předchozích dílů. Celkově ale byla zápletka výborná - the Street (Steven Mackintosh) byl jeden z nejpůsobivějších antagonistů, které jsem tam dosud viděla, Tennisonin románek s nadřízeným (John McArdle) to opepřil zvlášť proto, že jí dal trochu klapky na oči a celá věc se vyvrbila úplně jinak, než jsme si Jane a já celou dobu myslely. Celkově to neudělalo značce vůbec žádnou ostudu, právě naopak.

The Last Witness (2003)

zdroj: imdb.com
IMDb. Hned zkraje mě potěšil návrat Marka Stronga (Larry Hall), vůbec jsem si původně nevšimla, že se ještě objeví. Případ byl jako obvykle toho nejhrubšího zrna, tentokrát zaměřený na přistěhovalce a válečné zločiny v Bosně. Opět se mi moc líbilo okénko do Janeina osobního života, ať už to bylo v podobě jejího otce (Frank Finlay) nebo příležitostného milence (Liam Cunningham). Mimoto byl celý díl opět skvělým důkazem toho, že Jane musí jít většinou přes mrtvoly, aby dostala, koho chce, a zabírá to neuvěřitelné množství vůle a víry skutečně se nenechat zviklat a nevybrat si tu jednodušší cestu. Ráda jsem viděla Phoebe Nicholls (Shaw), i když jako ve všem, v čem jsem ji viděla, byla její role dost malá. Musím říct, že mě na konci překvapilo, že Jane vraha skutečně dostala, napůl jsem věřila, že nakonec neuspěje.

The Final Act (2006)

zdroj: imdb.com
IMDb. The Final Act měl na sobě konec napsaný od začátku do konce a stav Jane mi v celém díle lámal srdce. Je mi z toho smutno a blivno zároveň, protože Jane vždycky žila pro svou práci a když je teď v důchodu, už nemá pro co žít - otec je mrtvý, s rodinou si nerozumí, nikoho dalšího nemá a celkem z toho mám pocit, že ona snad nikdy nebude šťastná. A to mě bolí za ni. Případ byl tentokrát méně hnusný v tom, že to byla silně individuální záležitost a asi tak půl hodiny před koncem mi už bylo jasné, kdo to udělal, což se mi snad u žádného dílu předtím nestalo. Potěšil návrat Oatleyho (Tom Bell), na kterém se silně podepsal čas a jeho konec mě dost vytočil. Líbilo se mi, jak na určité zvláštní úrovni dávalo smysl, že zrovna on tu bude pro Jane. Centrem filmu pro mě bylo ale Janeino zvláštní pouto s Penny (Laura Greenwood), které mě fascinovalo. Potěšili Ashley Madekwe (Tanya), i když tam byla málo, a Brendan Coyle (Mitchell), kterého jsem hned poznala po hlase. Celkově finální díl rozhodně neudělal ostudu všem ostatním a uzavřel jednu z nejlepších sérií všech dob, ale jsem ráda, že už je to všechno. Po každém díle jsem měla takovou depku, že se to skoro nedalo snést.