4. dubna 2013

The Breakfast Club (1985)

You see us as you want to see us. In the simplest terms, in the most convenient definitions.

zdroj: imdb.com
IMDb. O The Breakfast Club už jsem slyšela v tolika filmech a seriálech (za všechny jmenujme třeba Pitch Perfect, Futurama, Gossip Girl a Cougar Town), že jsem se na to konečně musela podívat. Nevím, co jsem čekala, protože mě to nijak zvlášť nezasáhlo.

Šlo prostě o skupinku studentů, která byla v sobotu po škole. Každý z nich byl úplně jiný, ale nakonec zjistili, že jsou vlastně úplně stejný, pomuckali se a byl happy end. Skvadra byla stereotypně, ale celkem dobře vybraná - "a criminal" Bender (Judd Nelson), "a princess" Claire (Molly Ringwald), "a basket case" Allison (Ally Sheedy), "an athlete" Andrew (Emilio Estevez) a "a brain" Brian (Anthony Michael Hall).

Konec mi přišel trochu moc idylický, prostě si nedovedu představit, že by najednou tak fungovali, ale voice-over na úplném závěru, s tou návazností na úplný začátek filmu a skvělým Don't You (Forget About Me), které tak nějak provází celý film, byl dokonalý. Je pravda, že ten film má jeden z nejlépe udělaných konců, to se nedá popřít. Ale jinak je to asi něco, co prostě jako Evropanka narozená v devadesátých letech nemůžu pochopit.