12. září 2015

Hannibal: Season 3

| Season 1 | Season 2 | Season 3 |
_______


3.01 Antipasto - 3.02 Primavera - 3.03 Secondo - 3.04 Aperitivo - 3.05 Contorno - 3.06 Dolce - 3.07 Digestivo - 3.08 The Great Red Dragon - 3.09 And the Woman Clothed with the Sun... - 3.10 And the Woman Clothed in Sun - 3.11 And the Beast from the Sea - 3.12 The Number of the Beast Is 666... - 3.13 The Wrath of the Lamb

zdroj: imdb.com
Třetí sezóna Hannibala se dá celkem jasně rozdělit do dvou polovin, už jen podle názvu epizod. První polovina si vzala velkou část děje filmového a knižního Hannibala, když dohrála události finále druhé řady ve Florencii, a druhá se věnovala událostem v Red Dragon a fakt hezky vzdávala hold filmu. Troufám si říct, že kdyby byla třetí řada od začátku o Drakovi, pravděpodobně měli šanci přežít. Na druhou stranu, MGM by se těžko vzdala práv na Starling, takže těžko říct, jak by pak pokračovali dál.

Co se týče AntipastoDigestivo, musím říct, že jsem ve většině epizod trochu ztrácela. Kdo přežije a kdo ne bylo celkem jasné od začátku, ale moc mě to nebavilo, když byli Lecter (Mads Mikkelsen) a Graham (Hugh Dancy) od sebe. Jejich dynamiku nemohla nahradit ani Bedelia Du Maurier (Gillian Anderson), které bylo podle mě časem až příliš a ve vší úctou k Gillian Anderson, přišlo mi, že chvílemi přehrává. Bavila mě část s Masonem Vergerem (bohužel místo Michaela Pitta Joe Anderson), Margot (Katharine Isabelle) a Alanou (Caroline Dhavernas), hlavně jak hezky následovali román a nechali Margot spojit se s Lecterem a konečně dostat Verger baby. Fakt, že jeho matkou byla Alana, byl jen krásný bonus, tahle část se mi opravdu líbila. První polovina měla pár světlých momentů, jako "So, commendatore, which do you think? Bowels in or bowels out?", bohužel byly víceméně z knih. Byl to takový guláš, který nás akorát překlenul k výchozí pozici pro Draka.

V druhé polovině jsem si ale skutečně rochnila. Richard Armitage (Francis Dolarhyde) se předvedl a zmocnil se role, pro kterou mám slabost, protože jsem se díky ní roky zpátky zamilovala do Ralpha Fiennese, víc než se ctí. Skákala jsem radostí už ve chvíli, kdy jsem se dozvěděla, koho obsadili, ale co všechno nakonec dokázal bylo ještě lepší. Skoro jsem mu fandila, aby měl s Rebou (Rutina Wesley) nějaký happy end, a na konci mi ho bylo fakt líto, i když to byl psychopat a sériový vrah a tak. Kdo mě hrozně zklamal byla Molly (Nina Arianda), moc nevím, k čemu tam vlastně byla.

V druhé polovině začalo být také velmi patrné, že ačkoliv se kolem toho doteď tančilo, Hannibal byl skutečně psaný jako zamilovaný, nebo spíš stižený silnou patologickou afektivní vazbou ke Grahamovi, a dívat se na to jinou než Hannigram optikou způsobovalo, že to prostě nedávalo smysl. Pokud se na to zkrátka díváme jinak, než že Lecterovou touhou nebylo nic jiného, než aby byli s Willem skutečně "murder husbands", tak to jedině dává smysl.

Dvě věci mi ale v druhé polovině vyloženě vadily: zaprvé, od první řady se těším na to, až Freddie Lounds (Lara Jean Chorostecki) konečně pojde, protože byla ještě otravnější a odpornější než její knižní/filmové alterego, a oni místo ní obětují Chiltona (Raúl Esparza), to mi fakt vadilo. A ta hrozná potitulková scéna s Bedelií, která naznačuje, že minimálně Hannibal ten geniální (ač lehce předvídatelný) pád na konci finále přežil, což se mi vůbec nelíbí. Bez té potitulkové scény by byl ten konec naprosto dokonalý včetně hudby. Chápu, že si chtěli nechat zadní vrátka, kdyby náhodou seriál někdo převzal, ale ugh.

Celkově byl Hannibal jako seriál lepší na začátku než na konci, ale pořád byl o pár tříd lepší než normální seriálová tvorba a je ho škoda. Bude mi chybět.