3. ledna 2016

His Girl Friday (1940)

It all happened in the "dark ages" of the newspaper game - when to a reporter "getting that story" justified anything short of murder.

zdroj: imdb.com
IMDb. Jestli jsem měla problém s The Philadelphia Story, nemohla jsem ho nemít s His Girl Friday. Tentokrát sice hrdince, Hildy Johnson (Rosalind Russell), nesnažili změnit život tři přechytralí chlapi, ale mával s ní jeden, který se k ní choval jak dobytek a kterým se nakonec nechala ubít, což bylo podle hudby před The End zjevně prezentováno jako happy end. Tadá! Sladký, sladký šovinismus čtyřicátých let.

Cary Grant (Walter Burns) hrál pořádného hajzlíka, který si na konci zasloužil dostat přes hubu. Jsem smířená s tím, že lidi jako on ve skutečném světě přes hubu nedostávají (spíš bývají povýšení), a ta postava byla vlastně záživná, dokud měla sobě hodného protivníka, kterým ze začátku filmu Hildy rozhodně byla. Ke konci už byl jen k politování. To Hildy ostatně taky - začala silně, ale pak se nechala uvláčet. Chtělo by se říct, že si za to mohla sama - ostatně sama přiznala, že strčila hlavu do oprátky - ale fakt, že je oběť hloupá/slabá, pachatele ještě nikdy neomluvilo.

Největší problém ovšem je, že až na tu ústřední "romanci" je ten film opravdu dobrý - rychlá, napráskaná komedie se skvělými dialogy a dobrou zápletkou, nemůžu s čistým svědomím říct, že ten film stojí za nic. Ale ten ústřední pár mi to dokázal dokonale zkazit.