23. dubna 2017

Community: Season 5 & 6

| Season 1 & 2 | Season 3 & 4 | Season 5 & 6 |
_______


Season 5
5.01 Repilot - 5.02 Introduction to Teaching - 5.03 Basic Intergluteal Numismatics - 5.04 Cooperative Polygraphy - 5.05 Geothermal Escapism - 5.06 Analysis of Cork-Based Networking - 5.07 Bondage and Beta Male Sexuality - 5.08 App Development and Condiments - 5.09 VCR Maintenance and Educational Publishing - 5.10 Advanced Advanced Dungeons & Dragons - 5.11 G.I. Jeff - 5.12 Basic Story - 5.13 Basic Sandwich

zdroj: imdb.com
Vyspoilerovala jsem si, že Pierce (Chevy Chase) zemře, takže to už mě vůbec nepřekvapilo, ale jak jsem psala už u minulé řady, v dynamice skupiny chyběl. Taky jsem věděla od začátku, že Troy (Donald Glover) není ve všech dílech a dokonce jsem si myslím i vyspoilerovala, že odejde v páté řadě, ale nečekala jsem, že to bude takhle blízko po smrti Piercee. Vzhledem k tomu, jak ho vypsali, to dávalo naprostý smysl, to neříkám, a když beru v potaz, že tam Pierce nebyl už od prvního dílu, vlastně ani nešli tak moc po sobě, ale jelikož já jedu po čtyřech a více epizodách najednou, vnímala jsem to tak. Líbilo se mi, že měli epizodu věnovanou rozloučení Abeda (Danny Pudi) s Troyem (Geothermal Escapism) - jejich bromance byla skoro úplně potlačená od začátku sezóny, tak bylo aspoň toto.

Ty díry v obsazení se celkem logicky snažili zaplnit novými postavami, konkrétně profesorem Hickeyim (Jonathan Banks) a navrátivším se Duncanem (John Oliver), místo aby dali víc pozornosti mému oblíbenému děkanovi (Jim Rash). Byť teda Hickeyho jsem nakonec vzala na milost. Dynamiku seriálu změnily nejen jiné postavy, ale i fakt, že Jeff (Joel McHale) je teď učitel, zatímco zbytek studijní skupiny se vrátil do školy. Oceňuji, že se nám Community nesnaží tvrdit, že se člověk může úplně změnit, ale Jeffův "too cool for school" postoj mě začíná nudit. Dokud byl student, OK, ale u učitele se mi to trochu příčí (byť je to jen sitcom). Skupinová šílenství teď působí nejen přitaženě (což mě na Community vždycky bavilo), ale hlavně křečovitě, stejně jako přeplněná "Save Greendale Committee", která nahradila studijní skupinu. Co se týče postav, které jsem ještě nejmenovala, tak Britta (Gillian Jacobs) je sezónu od sezóny otravnější, Abed je bez Troye trochu zanedbávaný, Shirley (Yvette Nicole Brown) bez Pierce taktéž (a pořád mě nebaví), jen Annie (Alison Brie) je pořád úžasná a změna stylu - ze školačky Annie na dospělou ženskou - jí prospěla. U Changa (Ken Jeong) se po těch šílenostech aspoň vrátili do první sezóny, což kvituji s povděkem. (A mimochodem, až tuhle sezónu mi došlo, že Magnitude (Luke Youngblood) je Sid, ehm.)

Co se týče epizod, musím vypíchnout Repilot, protože mě pobavilo, že se přirovnávali k deváté (a nejhorší) sezóně Scrubs; Basic Intergluteal Numismatics, protože "Ass Crack Bandit" a temný filtr s ponurou atmosférou "uměleckých" kriminálek; Cooperative Polygraphy, protože to mělo atmosféru dřívějších epizod a Pierce tam byl, i když nebyl; Geothermal Escapism, protože rozloučení s Troyem mě dojalo; App Development and Condiments, protože to byla přesně taková šílenost, díky jaké jsem se do Community zamilovala; a Basic Sandwich, protože ten Jeff/Annie moment byl za všechny peníze. Z guest stars bych vypíchla Zacha Braffa (J.D., Repilot) a Nathana Filliona (Bob Waite, Analysis of Cork-Based Networking).

Od odchodu Troye tak nějak opadl můj zájem, poprvé v historii jsem se nutila si to zapnout a už to není ono, každopádně ráda bych poznamenala, že ani tak tak špatně jako devátá sezóna Scrubs rozhodně nedopadli. (To dopadlo jenom hodně málo věcí.)

Season 6
6.01 Ladders - 6.02 Lawnmower Maintenance and Postnatal Care - 6.03 Basic Crisis Room Decorum - 6.04 Queer Studies and Advanced Waxing - 6.05 Laws of Robotics and Party Rights - 6.06 Basic Email Security - 6.07 Advanced Safety Features - 6.08 Intro to Recycled Cinema - 6.09 Grifting 101 - 6.10 Basic RV Repair and Palmistry - 6.11 Modern Espionage - 6.12 Wedding Videography - 6.13 Emotional Consequences of Broadcast Television

zdroj: imdb.com
Přiznám se, že když jsem poslední sezónu začínala, byla jsem ráda, že je poslední - po zkušenostech z druhé poloviny páté řady to už stejně nebyl ten seriál, který mě začal bavit. Vyhradila jsem si na to sobotu a sjela to najednou, protože jsem tak nějak tušila, že kdybych to neudělala, těžko se k tomu budu nutit a hodně se to protáhne. Vytočili mě s vypsáním Shirley - byť jsem si ji samotnou moc nedávala, byla tam od začátku a Yvette Nicole Brown měli zjevně k dispozici, tak proč se s ní vůbec nerozloučili? Myslím, že si zasloužila trochu víc a stejně jako Pierce mi v dynamice skupiny chyběla.

Že Duncan zase beze stopy zmizel mě nepřekvapilo, ale zajímalo by mě, kam se poděl Hickey - fakt, že ho ani nezmínili mě trochu naštval. Místo něj přišli s Elroyem (Keith David), který mě nebavil, seriál mě dávno demotivoval si na někoho novéh zvykat a při poslední sezóně se mi nechtělo už ani snažit. To samé s Frankie (Paget Brewster) - plus mají za to, že přišli s lesbou, s jejíž sexualitou zacházeli stejně jako u ostatních, ale jinak jsem nepochopila, proč tam byla, protože takto postavený charakter - suchar a buzzkill - nepřinesl do obsazení žádný nový element. Britta se přesunula na Pierceovu pozici - nikdo ji nebere vážně a je jen karikaturou sama sebe, a zatímco ostatní se někam posunují, ona regresuje.

Netuším, jestli věděli, že dělají skutečně poslední sezónu, ale pokud ano, mohli aspoň zkusit Donalda Glovera nebo najít Pierceův hologram, když už se jim podruhé povedla Yvette Nicole Brown. Určitým způsobem jsem tu finalitu z Emotional Consequences of Broadcast Television cítila, ale z celé sezóny jsem byla tak nesvá, že ani vlastně nevím, jaké mám na finále seriálu názor. Potěšili mě ale s Abedem, kterému se stýská po Troyovi, a tím, že Jeff / Annie adresovali, byť jenom jako něco, co minimálně pro Annie vyšumělo.

Z epizod nevypíchnu moc; vesměs mi byly lhostejné, byť bylo pár, které mi přišly jako dno. Šlo snad jen Laws of Robotics and Party Rights, protože Jeff vs. mukl; Modern Espionage, protože byť to byla nejhorší paintball epizoda, zavzpomínala jsem si, jak to bývalo dobrý; a Wedding Videography, u které jsem se jako u jediné skutečně bavila. Potěšilo cameo Nathana Filliona (Bob Waite, Ladders); dále Brian Van Holt (Willy, Laws of Robotics & Party Rights) a Matt Berry (Roger DeSalvo, Grifting 101).

Celkově myslím, že šestka bohužel dostála tomu přirovnání k deváté řadě Scrubs, protože opravdu za moc nestála a to rozloučení bylo taky takové... nic moc. Ale kdyby byl ten film, asi bych do něj šla. Nicméně celkově je Community skvělý počin - minimálně první tři sezóny jsou super a dobrá je i čtvrtá, byť ke konci trochu vyšinutá. Pátá je rozpačitá, šestá nudila, ale v době, kdy už mě jen tak něco nezaujme, si seriál pořád vedl hodně dobře a minimálně první čtyři řady určitě můžu doporučit.

P.S.: Fandům Community (a zvlášť Jeff/děkan dynamiky) můžu doporučit třináctou epizodu druhé sezóny Lip Sync Battle s Jimem Rashem a Joelem McHaleem. Je z loňska a je fakt povedená.