28. dubna 2018

A Series of Unfortunate Events: Season 2

| Season 1 | Season 2 | Season 3 |
_______

When you drive away in secret, / you'll be a volunteer.
So don't scream when we take you. / The world is quiet here.



2.01 The Austere Academy: Part 1 - 2.02 The Austere Academy: Part 2 - 2.03 The Ersatz Elevator: Part 1 - 2.04 The Ersatz Elevator: Part 2 - 2.05 The Vile Village: Part 1 - 2.06 The Vile Village: Part 2 - 2.07 The Hostile Hospital: Part 1 - 2.08 The Hostile Hospital: Part 2 - 2.09 Carnivorous Carnival: Part 1 - 2.10 Carnivorous Carnival: Part 2

zdroj: imdb.com
A Series of Unfortunate Events bylo jedno z nejpříjemnějších překvapení loňského roku, takže jsem se přirozeně nemohla dočkat druhé řady. Musím říct, že ta byla snad ještě lepší než řada první; nebyla jsem se schopná zastavit, dokud jsem to neviděla celé, a na konci mi bylo hrozně smutno, že na poslední řadu budu opět čekat rok. Netflix pokračuje v zatraceně dobré adaptaci a je mi skoro až líto, že ty knížky hodí už jen na jednu sérii.

Violet Baudelaire (Malina Weissman) měla pár nádherně emotivních momentů, což měli nejspíš i Klaus (Louis Hynes) a Sunny (Presley Smith), ale ti mě tak moc nezajímají. Neil Patrick Harris (hrabě Olaf) je ještě luxusnější než prve v tom, že Olaf začíná být čím dál zlověstnější. Lemony Snicket Patricka Warburtona mě baví čím dál víc, a Jacquelyn (Sara Canning) a Larry (Patrick Breen) se pro mě stali nedílnou součástí příběhu Baudelaireů, byť mě na nich mnohem víc než na ostatních rozčiluje ta neschopnost, protože jsou tam skutečně jen od toho, aby pomáhali. Tuhle sezónu mi víc vyčníval Matty Cardarople (Henchperson of Indeterminate Gender), až teď jsem ho začala pořádně doceňovat.

Z nových postav mě nesmírně potěšili s Esmé Squalor (Lucy Punch) - scénáristicky je dokonalá, její styling a garderóba nemá chybu a Lucy Punch je naprosto excelentní, je to role jak šitá pro ni. Nathan Fillion (Jacques Snicket) mě překvapil, vůbec jsem netušila, že tam bude, ale byl super a byť jsem si Jacquese z knížek nepamatovala, věděla jsem, že to dopadne špatně. Stejně jsem ale byla smutná. To stejné Olivia Caliban (Sara Rue), které roli taktéž příjemně rozšířili a byla zlatíčko. Její konec byl ve spojitosti s tím Jacquesovým ještě palčivější.

Celkově se mi ale líbí, jak ukazují, že VFD existuje souběžně s Baudelaireovic bojem o přežití v činnosti Jacquelyn, Larryho, Jacquese a chvilku i Olivie... byť nejsou moc platní. Seriál měl navíc naprosto luxusní Carmelitu Spats (Kitana Turnbull), takový spratek se jen tak nevidí, tam se vyloženě těším, až ji přivedou zpátky.

Nemůžu vypíchnout, která epizoda se mi líbila nejvíc, všechny byly super. Můžu ale vypíchnout to nepřeberné množství popkulturních a meta narážek, které nejlépe shrnuje toto video. Jediné, co mi tam chybí, je ten Wannabe moment v The Austere Academy, plus neexistuje možnost, že Gunther v Ersatz Elevator nebyl stylizovaný podle Karla Lagerfelda, tomu prostě nevěřím.

Seriál končil dvěma cliffhangery - jedním, který jsem si matně pamatovala z knížek a který mě vytočil, byť musel nevyhnutelně přijít, a druhým v podobně tajemné ženy (Allison Williams), u které se stejně jako internety domnívám, že jde o Kit Snicket. Prozradí mi to ale jenom třetí řada, na kterou se nesmírně těším - pokud to ještě nebylo jasné z předchozího blábolení.

"Sometimes life feels like some dismal story presented as entertainment by some cruel and invisible author. It isn't a pleasant way to feel.
But what choice do we have?
"