29. září 2020

Charming (2018)

"You have your heart forever trapped in the dungeon of your soul and thrown the key away. But the glow of your own hope threatens to ignite in you, because you allowed it to be touched by someone."

zdroj: imdb.com
IMDb. Nejsem ten typ člověka, který usoudí, že něco není dobré / nestojí za to zkusit, jenom protože to není populární a nemluví se o tom, sem tam se najdou poklady, ale asi budu muset zavést pravidlo, že pokud o tom nemluví ani Tumblr, je asi lepší nechat to ležet. Precedens tu je.

Jak se dá pochopit z úvodu, nebyla jsem z toho filmu zrovna nadšená. Ten nápad nebyl vyloženě špatný, sem tam se objevily dost dobré momenty (Half-Oracle, která je slepá na jednoho oko, takže má pravdu jenom v polovině případů? Geniální.), ale nebylo tam dost vtipu, zvratů ani emocí, aby to vyvážilo naprosto předvídatelný děj. Budiž jim ke cti, že se aspoň nesnažili tvářit, že to předvídatelné není.

Navíc mi to chvílemi nepřišlo úplně logické: jak mohl Charming zlomit kletbu Sněhurky, Popelky a Šípkové Růženky, pokud je skutečně nemiloval a jejich "láska" k němu byla výsledkem jeho kletby? Jejich kletbu mohl přece zlomit jen polibek pravé lásky a film nespecifikuje, že to bylo jinak. Ano, uvědomuju si, že nad tím příliš přemýšlím - koneckonců je to animák primárně pro děti - ale že je Lenore taky prokletá jsem pobrala prakticky až ke konci a přitom to bylo pro děj docela zásadní, takže to není tak, že by byl děj postavený bezchybně.

Rovněž nerozumím tomu, proč jediné řešení nezlomené kletby bylo prokletého prince veřejně pověsit (sebevražda šibenicí ve filmu pro děti je skutečně originální tah) místo aby se princ rozhodl najít autora kletby a donutit ji kletbu zrušit jako normální člověk. Vůbec mi přišlo, že se ten film ke konci úplně zbláznil - finální "souboj" s Nemeny Neverwish (Nia Vardalos) byl tou nejmíň napínavou událostí celého filmu a celkově bylo vyvrcholení obrovským zklamáním. Působilo to jako šité horkou jehlou a ačkoliv je film poměrně nový, nezachytila jsem skoro žádnou marketingovou kampaň a neexistuje soundtrack (ačkoliv v obsazení jsou především zpěvačky a písničky jsou podle všeho původní, takže ho 100% plánovali), tak nějak ukazuje na to, že asi i tvůrci věděli, že je to špatné.

Lenore (Demi Lovato) se názorově otáčela jako korouhvička a mezi ní a Charmingem (Wilmer Valderrama) nebyla žádná chemie. (Možná zní divně, že to vyčítám kreslenému filmu, ale mezi Shrekem a Fionou to vždycky jiskřilo. Já tu laťku nenastavila.) Charming byl docela vtipně postavená postava a vlastně mi ani nevadil. Ta základní myšlenka, že Prince Charming ze Sněhurky, Popelky a Šípkové Růženky je to vlastně jedna a táž osoba, je super a mohl to být výborný komický film o někom, kdo si prostě nemůže pomoct a kompulsivně zachraňuje zakleté princezny, ale míto toho je to tohle, což je škoda.

Nemeny Neverwish byla zcela typický, plochý záporák, ale hodně se mi líbil její vizuál, jak byla od poloviny těla prakticky jen třpytivý opar v odstínech fialové. Half-Oracle (Sia) zmíněná výše byla geniální nejen nápadem, ale i vizuálně a obsazením, Siina barva hlasu k tomu perfektně šla. Sněhurka (Avril Lavigne), Popelka (Ashley Tisdale) a Šípková Růženka (G.E.M.) byly zajímavé prakticky jen obsazením, které ale nedostalo příležitost se dostatečně projevit, a John Cleese (Kmotřička víla) byl úplně vyplýtvaný.

Celkově je to krásný příklad toho, jak může špatně napsaný příběh totálně potopit něco s hezkou animací, původním soundtrackem a velmi slušným obsazením. Možná kdyby místo producenta série o Shrekovi zaměstnali autora a režiséra prvních dvou filmů, mohli jsme mít další pecku.