28. září 2020

Hocus Pocus (1993)

"There's a power greater than your magic, and that's knowledge!"

zdroj: imdb.com
IMDb. Hocus Pocus je jeden z těch filmů, který každý rok touhle dobou zaplaví Instagramy a skoro každý americký youtuber/influencer to v období Halloweenu referencuje. Jako zázrakem jsem to nikdy neviděla v televizi, ale od chvíle, kdy o tom zpívali v Crazy Ex-Girlfriend jsem byla nalomená a když jsem nedávno viděla kolekci make-upu inspirovaného filmem, řekla jsem si, že to konečně dám.

Hocus Pocus je ve své podstatě typický devadesátkový americký film pro teenagery, kde je hlavním hrdinou otravný "everyman", který na začátku z blbosti a touhy zapůsobit na holku způsobí všechny problémy a na konci mu máme tleskat za to, že je statečně vyřeší, ačkoliv bez něj vůbec nebylo co napravovat. Max (Omri Katz) mi byl nesypmatický a přišel mi hrozně otravný, ale do jisté míry ho vykoupili tím, že probudit a zničit sestry byl jediný způsob, jak vysvobodit Binxe (Jason Marsden / Sean Murray) a pravděpodobně i duši jeho sestry, což ho udělali stravitelnějšího.

Dani (Thora Birch) je jedna z mála filmových dětí, které mi nejen že nevadilo, ale ještě mě bavilo z celého obsazení zdaleka nejvíc, a Allison (Vinessa Shaw) měla plus za to, že nestála a nečekala, až za ni někdo něco udělá, jak se od dam v nesnázích v takových filmech očekává. Billy Butcherson (Doug Jones) byl zajímavá postava se skvělou maskou a ještě lepší historií, mám ráda, když je komické pozadí spíš zajímavé než jenom vtipné.

Nebudeme si ale nic nalhávat, zdaleka nejlepšími postavami a z mého pohledu jediným důvodem, proč ten film vidět, jsou sestry Sandersonovy. Za prvé jsou skvěle stylizované, za druhé skvěle zahrané - člověk měl při sledování pocit, že si to herečky nesmírně užívaly - a za třetí bez jakékoliv dojemné historie, která by vysvětlovala, proč jsou, jaké jsou, a snažila se je omluvit. (Byť jejich touha pro věčném mládí a kráse je docela šovinistická a z mého pohledu notně zastaralá.) Bette Midler (Winnie) provozovala pod tím make-upem a za těmi falešnými zuby neskutečnou mimiku a Winnie jsem milovala od "Another glorious morning. It makes me sick!". Sarah Jessica Parker (Sarah) byla naprosto dokonalá věčně nadržená dylina (co mi to jenom...), obě jsem si neskutečně užila. Mary (Kathy Najimy) byla oproti svým sestrám relativně o ničem, ale rovněž naprosto dokonale zahraná.

Když jsem dneska Hocus Pocus hledala, Google mi hned nabízel "hocus pocus i put a spell on you" a já nechápala proč, ale ted už chápu. Slyšela jsem to víckrát, než jsem ochotná přiznat. Celkově mě to z těch amerických halloweenských filmů neoslovilo tolik jako třeba Beetlejuice nebo The Nightmare Before Christmas, ale bavilo mě to a na konci dokonce i dojalo, takže za mě dobrý.