18. října 2020

Flushed Away (2006)

"England is winning. Anything's possible."

zdroj: imdb.com
IMDb. Flushed Away jsem poprvé viděla zhruba deset let zpátky a pamatuju si, že mě to bavilo. Nenašla jsem tady ale recenzi (jenom malou zmínku u recenze prvního Despicable Me) a jelikož jsem neměla náladu na nic nového a našla jsem to na Netflixu, řekla jsem si, že si dám opáčko a uvidím, co k tomu budu chtít napsat. Ta nejzásadnější informace hned na začátek - ti slimáci jsou pořád boží.

Co se týče děje, Flushed Away není nic jiného než variace na téma "bohatství nepřináší štěstí" se špetkou "člověk (nebo krysa) není ostrov sám pro sebe", ale animace i scénář jsou tak dobré, že jsem jim to nejenom odpustila, ale skutečně jsem si to užila. S tím motivem krysy versus žáby mohli docela šlápnout vedle, protože dospělé publikum by v tom patrně i bez hledání našlo rasový podtext, ale nebyli by to Angličané, aby se víc nesoustředili na strefování do Francouzů než na cokoliv jiného, a tím to dovedli k naprosté dokonalosti. Stejně tak ve chvíli, kdy začali naznačovat nějakou romanci mezi Ritou a Roddym, se to mohlo zvrhnout, ale nijak na to netlačili a místo toho se snažili ukázat spíš partnerství/vznikající přátelství, což je super.

Kate Winslet (Rita Malone) je geniální vždycky, ať už jde o její osobu celkově nebo jen o hlas, a Ritu jsem si díky tomu užila dvakrát tak. Hugh Jackman (Roddy) je pro mě absolutně nahraditelný a zaměnitelný herec, neshledávám na něm nic zajímavého ani jedinečného, a animák to asi těžko změní, nicméně Roddy se mi jako hlavní hrdina líbil. Ian McKellen (Toad), byl úžasně dramatický záporák, Jean Reno (Le Frog) ještě lepší mafián. Bill Nighy (Whitey) rovněž nezklamal, Whitey byl moje druhá nejoblíbenější postava.

Flushed Away je rozhodně animák, který funguje na děti i na dospělé, ustál test času a pravděpdobně pobaví při každém návratu. Až mě docela zaráží (ale nemrzí), že nikdy nevznikla dvojka.