17. října 2020

Hoodwinked (2005)

"I may lead a double life full of secrets and deception, but that's no reason to be suspicious."

zdroj: imdb.com
IMDb. O existenci Hoodwinked jsem věděla už na gymplu a to díky českému distribučnímu názvu Karcoolka, který se po jednom klidně i podvědomém zaslechnutí zavrtal do hlavy jako jeden z těch tropických parazitů a odmítal odejít. Vzhledem k tomu, že jsem si na ten film nedávno vzpomněla prakticky z ničeho nic a dohledala právě přes jeho český název, hádám, že tam bude squattovat už navždycky. Což není úplně dobrá zpráva pro mě, protože ten film za moc nestál.

Koncept jako takový nebyl špatný, alternativní práci se starými lidovými pohádkami mám fakt ráda a ačkoliv už na tom neujíždím tolik jako v časech Once Upon a Time, pořád to umím ocenit. Můj problém s Hoodwinked byl v tom, že to nebyla ani tak alternativní verze jako spíš úplně nový příběh, který na to s těmi "cool prvky" šel možná až moc tvrdě. Kromě toho jsem měla problém s animací, která podle mě skvěle fungovala pro antropomorfní zvířata, ale lidské postavy vypadaly naprosto děsivě a vůbec neožily.

Co se mi ale líbilo byly ta metavtipy, které si dělaly legraci z kombinace typických amerických klišé a pohádkového světa, které realita Hoodwinked propojovala ("Take 'em downtown, boys." - "It's the woods, chief. We don't have a downtown."), a samotné povahy pohádkových postav ("I know about houses. I built mine out of straw. I'm not an idiot."). Sem tam se objevil opravdu dobrý skeč ("I drive a schnitzel truck. It's not such a bad job. After all, I bring much joy to the children.") a dialogy celkově bavily, ale protože to šlo tolik do komedie, ta dramatická, za srdce chytající linka mezi Karkulkou a babičkou docela rušila a s odstupem musím říct, že byla vlastně úplně zbytečná.

Anne Hathaway (Karkulka) a Glenn Close (babička) odvedly tak skvělou práci, že jsem se ani nemusela dívat na tu animaci a měla všechny informace jenom z poslechu, jako u audio knihy. Patrick Warburton (Wolf W. Wolf) byl geniální (a jestli mě podezříváte, že jsem myslela na Kronka pokaždé, když Vlk promluvil, máte naprostou pravdu) a David Ogden Stiers (Det. Nicky Flippers) potěšil.

Celkově me to rozhodně neurazilo jako jiné animáky, ale kdybych to nikdy neviděla, o nic bych nepřišla. Zaznamenala jsem, že existuje dvojka, která je údajně hodně špatná, takže pro mě nedává smysl dvakrát tak.