8. srpna 2021

Tuca & Bertie: Season 1

| Season 1 | Season 2 |
_______

It's just... sometimes I feel like it's a man's world and I'm just a little leaf getting blown around. I have no control, no protection. I'm so tired of feeling scared and at the whim of people bigger and stronger than me.
I'm an adult woman. I deserve to be treated like a person, and not an object. I am not here for your entertainment. I am not your plaything! So get out of my space or I'll break yo' face!



1.01 The Sugar Bowl - 1.02 The Promotion - 1.03 The Deli Guy - 1.04 The Sex Bugs - 1.05 Plumage - 1.06 The Open House - 1.07 Yeast Week - 1.08 The New Bird - 1.09 The Jelly Lakes - 1.10 SweetBeak

zdroj: imdb.com
Po Tuca & Bertie jsem pošilhávala už docela dlouho, zaprvé kvůli animaci, která mi připomínala BoJacka Horsemana a nostalgicky mě to k ní táhlo, a zadruhé kvůli Tiffany Haddish, pro kterou mám obrovskou slabost. Prvních pár epizod mě vůbec neohromilo, proklínala jsem se, že jsem si radši nedala opáčko BoJacka Horsemana a uvažovala, že to vypnu, ale nechala jsem to běžet po obvyklé 4 epizody, kterým dávám "sitcomům" šanci, a u čtvrté jsem se konečně chytila. Konec už jsem dokoukala s chutí a musela jsem se docela držet, abych s druhou řadou nezačala, dokud nenapíšu recenzi (a následně neskutečně dlouho prokrastinovala).

Tuca (Tiffany Haddish) je na začátku jen těžko stravitelná, ale jakmile se začalo víc mluvit o její abstinenci a hlavně rodinné situaci, měli mě zaháčkovanou. U Bertie (Ali Wong) mě zaujali hned zkraje tou situací s pekařstvím a trablemi se závazky a byla jsem příjemně překvapená, jakým směrem se to vyvinulo. Speckle (Steven Yeun) měl velmi málo vlastní zápletky a skutečně mě zaujal až na konci, ale nepředpokládám, že na něm měl být hlavní důraz, takže mě to nijak zvlášť nemrzí a jsem spíš zvědavá, co s ním udělají do druhé řady.

Vzhledem k tomu, jak epizodně to začalo, jsem úplně nečekala, že to bude mít nějakou výraznou, celou řadou prostupující zápletku, ale byla jsem velmi příjemně překvapená. Záležitost s Pastry Peteem (Reggie Watts) správně mátla a jak jsem zmínila výš, vyeskalovala způsobem, který jsem úplně nečekala. The New Bird a The Jelly Lakes byly nejlepší epizody vůbec, krásně napsané, animované i zahrané, a celkově mi to připomnělo dramatičnost BoJacka Horsemana. Na konci to zase skočilo do typické Tuca & Bertie ztřeštěnosti, ale už mi to tak nevadilo.

Co se týče těch epizodních zápletek, vypíchla bych The Deli Guy, protože The Nests of Netherfield a Michelle Dockery; The Sex Bugs, protože celá ta šílenost v obchoďáku rozhodla o tom, že u toho zůstanu; The New Bird, protože to konečně vybouchlo; The Jelly Lakes, protože ta nálož emocí byla neskutečná a Jane Lynch (Meredith Maple) potěšila. Obecně ale můžu říct, že víceméně všechny epizody od čtvrté řady mě něčím bavily a upřímně si myslím, že pokud to do The Sex Bugs nikoho nezaujme, nemá na to cenu koukat dál, protože v důsledku to jen rozvíjí a stupňuje základy položené v prvních dílech.

Z vedlejších postav musím vypíchnout Dracu (Shamir), která mě bavila víc a víc s každou epizodou, ve které se objevila (a vůbec všichni ti "kytilidi" byli super), a tetu Tallulu (Jenifer Lewis), čistě protože její vztah s Tucou mi přišel skvěle komplikovaný a byla bych ráda, kdyby se k tomu vrátili. Kromě hlavního obsazení jsem byla příjemně překvapená i hostujícími hlasy (byť ne všechny jsem poznala): kromě Michelle Dockery a Jane Lynch výše musím zmínit i Awkwafinu (Bertiin prs) a Laverne Cox (Ebony Black / soudkyně Sparrow) plus dost dalších jmen, která mi něco říkají - nebudu lhát, na to, že jsem o tom seriálu sotva slyšela (vím o něm prakticky jen díky stránce, ze které beru titulky), docela slušná sbírka.

Celkově už nemám, co bych řekla - těžko říct, jestli protože všechno důležité už padlo nebo protože jsem prokrastinovala tak dlouho, až se mi z hlavy vykouřily detaily - a hlavně se těším na nakoukání druhé řady.

When I was a kid, I trained all summer to swim on my own to Peanut Butter Island. Coach Maple trained me in the mornings before camp. I was so excited. I went to the mall and bought this new swimsuit. Bright red. The day of the swim, I was at the dock really early, before Coach Maple, even. Our lifeguard was there every summer. He said I was the best swimmer he'd seen at camp. He said I was so good, he didn't believe I was just 12. Well, that morning, he told me he really liked my new swimsuit. He told me he wanted to show me something in the woods, which I thought was weird, but he was an adult, so I followed him. I trusted him. I thought I was special. All I wanted was to swim to that island.
This was my favorite place.