18. října 2021

The Addams Family 2 (2021)

"She's an enfant terrible. With the focus on terrible."

zdroj: imdb.com
IMDb. Plakát na The Addams Family 2 silně připomínal Hotel Transylvania 3, což mě trochu vyděsilo - ne protože bych neměla ráda Hotel Transylvania, ale protože tohle nebyl úplně ten směr, kterým jsem si přála, aby se The Addams Family ubírala. Zatímco u jedničky jsem jim to nakonec odpustila čistě pro tu animaci a fakt, že je The Addams Family konečně zase na plátnech, u dvojky už prostě narovinu musím poznamenat, že dějově to není nic než typický americký "feel good" animák.

Co se týče zápletky, líbilo se mi, že byla zaměřená na Wednesday (Chloë Grace Moretz), protože i po všech těch letech se s ní tak trochu ztotožňuju (ani moje panenky neměly hlavy, trochu moc důrazně jsem je ukládala do postýlek), a líbilo se mi, že narozdíl od jedničky neměla poněkud zmatené poselství (o tom, že být jiný je v pořádku, ale vlastně jsme všichni stejní), naopak měla jasno v tom, co chce říct: být jiný než ostatní je základní rys Addamsů, což není lež, a že rodina je tam, kde se za člověka perou, ne tam, kde je pokrevní pouto, což je podle mě krásné poselství.

Cara mia Morticia (Charlize Theron) byla opět fantastická - hlavně v tom kovbojském, odteď si tak představuju "southern gothic" - a u mon chér Gomeze (Oscar Isaac) mě trochu mrzí, že to není hrané, protože Oscar Isaac by byl naprosto fantastický jak vzhledem, jak energií. Fester (Nick Kroll) měl pár dobrých záseků a celkově se mi jeho linka líbila, Lurch (Conrad Vernon) skvěle seděl do Wednesdayiny linky. Babi (Bette Midler) byla opět prakticky jen skeč a u Pugsleyho (Javon 'Wanna' Walton) mě trochu mrzelo, že nepřišli s ničím jiným než "už máš holku" zápletkou jenom aby ho nakonec dali dohromady s prasetem.

Cyrus Strange (Bill Hader) byl průměrný animákový záporák čistě protože celá ta zápletka byla tak průhledná - nakonec podle mě nešlo ani tak o to, aby byla nepředvídatelná (aspoň pro dospělého určitě ne), jako spíš předatala ono výše zmíněné poselství - ale Bill Hader potěší vždycky. A Mustela (Wallace Shawn) byl snad jediná animovaná postavička, u které jsem od prvního momentu bezpečně věděla, kdo ji namluvil, ta animace byla excelentní.

Celkově jsem se u The Addams Family 2 bavila, zahřálo to, jak mělo, ale ta spojnice s původní povahou materiálu se nepříjemně ztrácí. Nicméně na případný další díl určitě koukat budu, poněvadž jsem klaun.