1. října 2023

To Wong Foo, Thanks for Everything! Julie Newmar (1995)

There are four steps to becoming a drag queen.
Step one: Let good thoughts be your sword and shield.
Step two: Ignore adversity.
Step three: Abide by the rules of love.
Step four: Larger than life is just the right size.

zdroj: imdb.com
IMDb. O To Wong Foo Thanks for Everything, Julie Newmar jsem věděla už roky (dost pravděpodobně od The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert, protože ty filmy se objevují v doporučeních často spolu), ale pořád jsem si na něj nemohla najít čas nebo náladu. A je to skutečně škoda, protože jsem si ho nesmírně užila.

Patrick Swayze (Vida Boheme) a Wesley Snipes (Noxeema Jackson) byli jako drag queens naprosto neuvěřitelní, což je poklona jim stejně jako castingu - obsadit dva tou dobou extrémně populární nadsamce do těchto rolí byl tah, který se jim při menších talentech mohl vymstít, ale nevymstil a bylo to o to významnější. Plus, oba dělali neuvěřitelně hezký ženský. John Leguizamo (Chi-Chi Rodriguez) za nimi co do hereckého výkonu rozhodně nekulhal, ale jelikož ho znám míň, tak mi tolik nevytřel zrak. Všichni tři spolu ale fungovali skvěle a jejich dynamika mě hrozně bavila.

Stockard Channing (Carol Ann) znám hlavně z The Good Wife, takže v takové roli pro mě byla překvapením, ale byla skvělá a ten triumf na konci jsem Carol Ann skutečně přála. Blythe Danner (Beatrice) byla opět super, tyhle role jí skvěle sednou. Dál musím vypíchnout Claru (Alice Drummond) a Bobbie Lee (Jennifer Milmore), super napsané a skvěle zahrané postavy, a samozřejmě camea RuPaula (Rachel Tensions) a Robina Williamse (John Jacob Jingleheimer Schmidt), které jsem si taky nesmírně užila.

Původně jsem se trochu bála, že děj se bude soustředit hlavně na tu soutěž krásy, takže mě hodně příjemně překvapilo dění v městečku a milovala jsem každou minutu toho filmu. Závěr pro mě byl hrozně emocionální, při loučení Vidy a Carol Ann jsem si doslova pobrečela. Některé výroky nebo postoje už jsou dneska trochu zastaralé, ale já nejsem LGBT+ a nechám tedy na povolanějších, aby určili, nakolik je to problematické.

Za sebe můžu říct, že se mi to líbilo minimálně tolik jako The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert a vynasnažím se, abych to neviděla naposledy.