10. září 2024

Lisa Frankenstein (2024)

They kept saying, ‘Time heals all wounds.’ But that's a lie. Time is the wound. Takes you further and further from that place when you were happy. Makes those good smells go away.

zdroj: imdb.com
IMDb. Jsem jeden z těch lidí, co neustále nadává na revivaly a remakey, ale zároveň málokdy dává šanci novým věcem (byť je to spíš lenost myslet a otevřít se novým věcem než přesvědčení) a když, tak se k nim dostávám sto let. Lisa Frankenstein je fantastický příklad; věděla jsem od začátku, že ji chci vidět a to dokonce v kině, ale k nám do distribuce nešla, a pak mi to prostě vypadlo. Ze začátkem podzimu jsem si na to ale vzpomněla a protože jsem to tuhle viděla kvalitativně přirovnané k Jennifer's Body (oba filmy napsala Diablo Cody), konecně jsem si to pustila.

Hned na začátek řeknu, že kvalit Jennifer's Body to rozhodně nedosahuje, byť pracuje se stejnou nadsázkou, stejným „podvracením očekávání“ (nevím, jestli to má český název, ale doslovný překlad mě baví, takže ho budu používat) i archetypem monstrózní ženy v podobě nadpřirozeně zasaženého teenagera. Ačkoliv příběh jako takový byl fajn, byla tam spousta černého humoru, gradovalo i vrcholilo to hezky, celou dobu jsem k tomu byla tak nějak lhostejná a kdybych to vypnula a nikdy nedokoukala, asi by mě to ani nemrzelo.

Lisa (Kathryn Newton) vyzařovala chaotickou energii Chappell Roan a myslím, že toho napřed tramatizovaného a pak manického teenagera zahrála skvěle. The Creature (Cole Sprouse) dodal, co jsem od zombie čekala, a líbilo se mi, že celá jeho dějová linka byla zavděčit se Lise. Taffy (Liza Soberano) byla to „podvrácené očekávání“ a povedlo se jim to hezky nekřečovitě hlavně díky té naivní upřímnosti, se kterou ji Liza Soberano hrála. Janet (Carla Gugino) byla oproti tomu výstavní macecha a bylo vidět, že si ji Carla Gugino užila.

Jako plus musím určitě vypíchnout i kulisy a kostýmy. Na osmdesátky zase tak moc nejsem, ale tahle kombinace neonů a pastelového amerického snu na mě fungovala a hezky podtrhovala nadsázku a grotesknost celého příběhu.

Lisa Frankenstein měla všechny potřebné části, ale za celou dobu pro mě tak úplně neožila a už vůbec mě nechytila pod krkem.