19. prosince 2011

Dexter: Season 6

| Season 1-4 | Season 5 | Season 6 | Season 7 | Season 8 |
_______


6.01 Those Kinds of Things - 6.02 Once Upon a Time... - 6.03 Smokey and the Bandit - 6.04 A Horse of a Different Color - 6.05 The Angel of Death - 6.06 Just Let Go - 6.07 Nebraska - 6.08 Sin of Omission - 6.09 Get Geller - 6.10 Ricochet Rabbit - 6.11 Talk to the Hand - 6.12 This Is the Way the World Ends

zdroj: imdb.com
Po sezóně věnované především truchlení za Ritu (Julie Benz), Lumen (Julia Stiles) a spostě "malých" vrahounů tu máme zase jednu s pořádně úchylnými vrahouny, takže jsem si ji fakt užila. Mimoto jsem zjistila, že mi ani Rita, ani její harantíci vůbec nechybí, Dexter (Michael C. Hall) s Harrisonem mi ke spokojenosti opravdu stačí. Tuto sezónu jsem si užívala Deb víc, než kdykoli předtím - Jennifer Carpenter dostala konečně pořádný materiál k hraní a podle toho ho i využila.

Dost mě mrzelo, jak to dopadl její vztah s Quinnem (Desmond Harrington), měla jsem s ní Quinna ráda. Takto byla jeho postava z většiny totálně promrhaná příležitost, jeho hlavní linie této řady byla o tom, že Quinn nic neví a je mu to putna. Škoda, bývala to dobrá postava, teď je to jen... vobšoust. Ale vtipný scény měl. (I když to bylo vlastně docela smutný.)

Batista mě tuto sezónu bavil trochu víc, bez LaGuerty (Lauren Vélez) je mu líp. A když už jsme u ní, myslím, že by ocenila high five, ale s židlí a do obličeje. V prvních řadách se mi líbilo, jaká je mrcha, teď už mě to jen pudí. Myslím, že je ideální adept na character death. (Její charakter už stejně umřel.) Batistova sestra Jamie (Aimee Garcia) se mi líbila, zajímalo by mě, jestli ji čeká nějaká větší zápletka, nebo zmizí stejně, jako její předchůdkyně Sonya (Maria Doyle Kennedy).

Mike Anderson (Billy Brown) byl fajn příspěvek do týmu, postava bratra Sama (Mos Def) byla výborně napsaná, zasazená do děje a načasovaná, tleskám. Travis (Colin Hanks) & Gellar (Edward James Olmos) byli dobrá dvojka. Že bude Gellar Travisův dark passenger, to jsem čekala, že Gellara ale Travis schovává v mrazáku na horší časy, to už jsem nečekala. Jejich biblické vraždy mi přišly výborně udělané a zajímavé.

Vůbec celé téma náboženství mě ze začátku děsilo, bála jsem se nějaké křesťanské agitky, ale provedli to přesně tak, jak jsem doufala. Dexter byl konfrontován s mainstreamovým náboženstvím v té dobré i extrémní formě, zatímco hledal svoji víru - víru v cokoli. V rámci tohoto hledání se objevil znovu Brian (Christian Camargo) jako pomyslný ďábel na Dexterově rameni, za to plus. Tento hlavní motiv se tvůrcům letos skutečně povedl.

V podstatě jediná věc, ke které jsem během sledování měla výhrady (krom LaGuerty) bylo znovuoživení Trinityho (John Lithgow) a určitý návrat k celé kauze. Nelíbí se mi, že do toho znovu vrtají, na tom díle stál skutečně za to jen ten Brian, ale i ten se dal použít jinak a ten konflikt s Deb, který je podstatný pro její postavu, šel taky vymyslet jinak. Prostě, Trinityho a všechny jeho potomky už nechte být. A když už jsme zase u Deb (protože její postava byla letos skutečně lahodná), ta její "jakým-způsobem-miluju-Dextera" zápletka mi trošičku zvedala kufru a u následujících Dexter/Deb scén, které jsem dřív milovala, mi bylo hodně nepohodlně.

Finále: Kdybych si já dement v pondělí ráno nevyspoilerovala konec, přestože asi za čtyři hodiny bych to viděla, fakt bych zůstala jak u vytržení. Takhle díky mé blbosti a nepozornosti nula nula houby. Nová situace Deb (viz výše) se mi ani za mák nelíbí, ale ten konec ji podle mě ze zamilovanosti vyléčí (mě by asi vyléčil). Fakt mě mrzí, že některé zápletky neuzavřeli (například Quinn, nebo co je vlastně Louis (Josh Cooke) zač), ale tím Dexterovým posledním "oh, God" si to vynahradili, za daných okolností mě rozsekalo.

V další sezóně je čeká spousta materiálu, tak snad je využijí líp, než tuto sezónu. Některé epizody byly zbytečně nedotažené a začínají se objevovat takové logické trhliny, že i já si toho všímám.