24. května 2012

Revenge: Season 1

| Season 1 | Season 2 | Season 3 | Season 4 |
_______


1.01 Revenge - 1.02 Trust - 1.03 Betrayal - 1.04 Duplicity - 1.05 Guilt - 1.06 Intrigue - 1.07 Charade - 1.08 Treachery - 1.09 Suspicion - 1.10 Loyalty - 1.11 Duress - 1.12 Infamy - 1.13 Commitment - 1.14 Perception - 1.15 Chaos - 1.16 Scandal - 1.17 Doubt - 1.18 Justice - 1.19 Absolution - 1.20 Legacy - 1.21 Fear - 1.22 Reckoning

zdroj: imdb.com
Revenge je seriál, do kterého bych se sama nikdy nepustila. S těmi plážovými promy, plakátem a nepříliš zajímavou Emily VanCamp (Emily Thorne) mě to příliš neoslnilo, takže to probíhalo kolem mě až do doby, kdy jsem se dozvěděla o Jamesovi Purefoyovi a došla jsem k tomu, že když už kvůli němu ty dvě epizody dám, tak by možná bylo fajn vědět, o čem to je. Nakoukala jsem prvních patnáct dílů a strhlo mě to opravdu silně. Revenge je jeden z mála vzácných seriálů, který má nabušenou každou epizodu, skvělou mytologii, která je adresovaná v každém díle, fajn vedlejší zápletky, nevatuje a prostě, je to jízda. Pak už jsem jen netrpělivě čekala na každý další díl.

Premisa je poměrně jednoduchá: Emily Thorne není, kým se zdá. Narozená jako Amanda Clarke, vychovaná v pasťáku potom, co jejího otce zavřeli a odsoudili za terorismus, a podporovaná jeho dědictvím a skvělým Nolanem (Gabriel Mann), přítelem jejího otce, se přistěhuje do Hamptons vedle klanu Graysonů, aby jednoho po druhém zničila, protože právě oni a síť lidí kolem z nich jsou zodpovědní za teroristický čin, který Clarkey zničil. Ze začátku má každý díl formu celku, kdy Amanda sundá jednoho z kompliců, ale později to přestává být tak jasné a jednoduché a podle mě je to ještě lepší.

Obsazení a postavy jsou skvělé: Victoria Grayson (Madeleine Stowe) je přesně ten typ femme fatale, kterou všichni milujeme, a její manžel a nepřítel Conrad (Henry Czerny) je zase přesně ten typ záporáka, kterého rádi nenávidíme. Obě Graysonovic děti, Daniel (Joshua Bowman) a Charlotte (Christa B. Allen) jsou mi protivní a na pěst, nemůžu je vystát, a stejně tak mi nic neříká Declan Porter (Connor Paolo). Koho ale miluji od začátku je - kromě dokonalého Nolana - Ashley Davenport (Ashley Madekwe) a docela ráda mám i klaďáka Jacka Portera (Nick Wechsler), který v tom všem lítá jak nudle v bandasce.

Plejáda vedlejších postav, která to celé doplňuje a komplikuje je působivá. Musím zmínit krásnou Amber Vallettu jako Lydii Davis, Conradovu milenku, která už jednou přežila svou smrt, ale mám tušení, že podruhé už se jí to nepovede, Williama Devanea jako patriarchu klanu Graysonů, Conradova otce Edwarda, Maxe Martiniho jako Franka Stevense, Graysonovic hitmana, a výše zmíněného Jamese Purefoye jako Dominika Wrighta, nejrajcovnějšího malíře a padělatele, který kdy žil. Sice tak úplně nevím, k čemu v ději vlastně byl, ale byly to nejlepší dvě epizody vůbec.

Finále se jim povedlo opravdu působivé a pěkně překvapivé. Nečekala jsem, že Emily takto otočí a svým způsobem upustí téma krevní msty, když nechá bělovlasého muže žít. Fakt, že se rozhodla nechat na Victorii, aby usvědčila Conrada, rozejít se s Danielem a přiznat pravdu Jackovi, mě překvapil. Že se jí to nepovedlo, to mě naopak nepřekvapilo vůbec. Ve spoilerech bylo, že během finále zemřou dvě postavy. Modlila jsem se, aby to nebyl Nolan, a tím mi vyhověli. Taky jsem se modlila, aby to byla Charlotte, a to se mi s největší pravděpodobností taky vyplnilo. Na konci potvrdili, že jedno letadlo spadlo a že to bylo to Victoriino, já si ale myslím, že spadlo to Lydiino. Nechce se mi věřit, že by Victorii zabili. A taky jsme se na konci dozvěděli, že Emilyina matka žije, takže hádám, že v druhé sezóně se bude řešit víc tohle, než sundání Conrada a celé té teroristické sítě nad tím (ta mě moc nepotěšila, mimochodem).

Revenge celkově je snad nejlepší nové drama, na které jsem narazila, a hodně se těším na novou sezónu. Jsem ráda, že ji dostali, a můžu vřele doporučit jak těm, kdo jsou na vztahovky, tak těm, kdo jsou na napětí a akci.