14. listopadu 2013

Young Frankenstein (1974)

For what we are about to see next, we must enter quietly into the realm of genius.

zdroj: imdb.com
IMDb. Filmy Genea Wildera jsem měla na mušce od toho, co jsem viděla (a zamilovala se do) Willy Wonka & the Chocolate Factory a pak v televizi zahlédla Blazing Saddles, který si od té doby chci zopakovat. Nějak jsem ale padla na Young Frankenstein a protože je Wilder i spoluautor filmu, šla jsem do toho. A bavila jsem se naprosto skvěle, automaticky film řadím mezi naprostou klasiku. Nádherný humor a nádherně šílený Gene Wilder stačili, abych se do toho filmu zamilovala.

Neviděla jsem hororových filmů moc, ale i tak jsem pochopila, jak lahodnou parodií Young Frankenstein je. Dr. Frankenstein (Gene Wilder) - vyslovováno "frankenstýn" - je zase jednou nádherný magor. Wilder to umí zahrát s takovou elegancí, že jsem předem zaháčkovaná. Igor (Marty Feldman) moje druhá nejoblíbenější postava, mi chvílemi z nějakého důvodu připomínal Riff-Raffa, ale to mu neubralo na epičnosti. Frau Blücher (Cloris Leachman) byla předmětem skvělého vtipu a vděčím jí za existenci "Ovaltine?".

Přiznávám, že příšera (Peter Boyle) byla hodně na periferii mého zájmu, ale jak Inga (Teri Garr), tak Elizabeth (Madeline Kahn) byly obě naprosto dokonalé. Prostě ano, řekněme si to narovinu, nemám tomu co vytknout. Je to boží. Tak.