3. ledna 2015

Ripper Street: Series 3

| Series 1 | Series 2 | Series 3 | Series 4 | Series 5 |
_______

Life: it singularly fails to reward good intentions.


3.01 Whitechapel Terminus - 3.02 The Beating of Her Wings - 3.03 Ashes and Diamonds - 3.04 Your Father, My Friend - 3.05 Heavy Boots - 3.06 The Incontrovertible Truth - 3.07 Live Free, Live True - 3.08 The Peace of Edmund Reid

zdroj: imdb.com
O třetí řadě Ripper Street jsem dlouho nevěděla, protože jsem žila v domění, že byl seriál zrušen. Když jsem přišla na to, že přece jen ještě běží, dala jsem mu šanci i navzdory slabé druhé sérii, protože mám pořád slabost pro Matthewa Macfadyena. Nečekala jsem moc a byla jsem velmi příjemně překvapená. Třetí řada, která posunuje děj o čtyři roky později, je nesmírně silná a povedená. Užívala jsem si každou epizodu a netuším, kde se to všechno vzalo a proč to ve druhé řadě chybělo. Každopádně když mi konečně (u posledního dílu) došlo, že třetí řada je opravdu poslední, fakt mě to mrzelo. Ale ukončili to nádherně.

Přiznávám, že na dílčí zápletky jsem se tentokrát tolik nesoustředila, bavily mě spíš příběhy, které se táhly přes celou sérii a které se týkaly osobních životů hrdinů. (Jak jinak.) Na první místě byl Reid (Matthew Macfadyen) a Mathilda (Anna Burnett). Skoro jsem nevěřila, že Reida nechají dceru najít, a ty okolnosti byly drsné. Myslím, že trochu uspěchali, za jak dlouho by se Mathilda přes to trauma skutečně dostala a začala Edmundovi znovu věřit, ale jinak to bylo skvělé. Navíc se mi líbí, že Reida nijak nesblížili s Cobden (Leanne Best), i když to naznačovali. Vzhledem k tomu, že Reidova manželka po jeho nevěře utekla a nakonec někde zemřela dává jen smysl, že se takto pokal.

Drake (Jerome Flynn) a Rose (Charlene McKenna) byli už nějakou dobu moje OTP, takže jejich vývoj ve trojce mě hodně, hodně těšil a jsem moc ráda, že se nakonec vzali. Netipovala bych to na začátku, ale myslím, že jsou si souzení. Ohledně Jacksona (Adam Rothenberg) a Susan (MyAnna Buring) jsem byla vždycky taková rozpačitá a i když mám normálně ráda příběhy jako ten jejich, Susan jsem prostě neuměla mít ráda. Přesto mi jí bylo na konci i docela líto. Na Wikipedii se píše, že na konci čeká na popravu. Já tedy myslela jen doživotí, ale poprava vlastně dává smysl a je to dvakrát tak drsné, když vezmeme v úvahu, že je těhotná. Doufám, že ji aspoň nechali to dítě donosit.

Líbila se mi postava doktorky Amelie Frayn (Louise Brealey). Je škoda, že s ní přišli tak pozdě, protože Live Free, Live True byla díky její zainteresovanosti mimořádně silná epizoda, navíc dost zajímavá tématika. A docela mě dostal i Fred Best (David Dawson) - jako rýpavý, homosexuální novinář byl většinu seriálu jen docela zajímavé pozadí, ale finále ukázalo, že měl víc cti, než bych mu hádala. A evidentně uměl psát, jak ukazují poslední chvíle seriálu. Při Reidově nekrologu, napsaném Bestem v době, kdy Reid vypadal, že Susanin pokus o vraždu nepřežije, mi málem ukápla slza. Nekrolog byl sice nakonec neakuální, protože člověk má z posledních závěrů pocit, že Reid dožil nakonec v míru, ale otázka je, jestli je to skutečně pro někoho jako Edmund Reid vůbec ještě možné.

Každopádně třetí řada ukázala, že se seriál často ještě může neuvěřitelně vzchopit, a nebýt toho konce, který definitivně ukazuje, že s tím Reid sekl, brala bych klidně další sérii. Ale i bez Reida by mohlo být zajímavé vidět, jak nový šéf divize H Drake válčí s Jacksonem (zvlášť jestli Susan skutečně popravili za zločiny, které Jackson kryl a Drake ho donutil vynést je na světlo)... Ale ne, hezky ukázali, jak se beze zbytku ukončuje seriál, a vlastně i doufám, že to tak nechají.

"London will remember him for this: that he was the detective who alongside Detective Inspector Frederick Abberline led the pursuit of a man we named Jack the Ripper. Whilst his streets might in years since have found some measure of recovery, it is this obituarist’s fear that Edmund Reid did not. If there is justice where he now walks, it might be that the care which he wore so heavily will be lifted from him. Those who knew him, those who did not, those who may have only seen him stride past in pursuit of whatever villainy beset him that day, might offer a prayer for him. This might be our prayer for peace. For his peace. 
 
We, the children of the East, of the Docksides, Highways, Rookeries and Laneways, we pray for the peace of Edmund Reid."