11. listopadu 2017

Red Dwarf: Series 11 & 12

| Series 1-8 | Series 9 & 10 | Series 11 & 12 | The Promised Land |
_______


Series 11
11.01 Twentica - 11.02 Samsara - 11.03 Give and Take - 11.04 Officer Rimmer - 11.05 Krysis - 11.06 Can of Worms

zdroj: amazon.co.uk
Ani jsem netušila, že jedenáctá série už jede, a když jsem dosledovala Can of Worms, netušila jsem zase, že už to dojelo. Přiznám se, že mě tato série nebavila tolik jako ta předchozí, ale pořád mi to přijde hodně vtipné. Byť to není přesně to, na čem jsem vyrostla, je to lepší, než většina současné tvorby. (Nevím, jestli je to dobře nebo špatně.)

Každopádně ať se to vezme, jak se to vezme, hoši z Trpaslíka pořád fungují. Lister (Craig Charles) je pořád stejný vesmírný vágus a přesně takového ho milujeme. Rimmer (Chris Barrie) je pořád stejný magor, to je taky plus, Kocour (Danny John-Jules) mě v průběhu celé série taktéž nezklamal. Pro Krytena (Robert Llewellyn) mám obzvlášť slabé místo a líbila se mi jeho krize středního věku v Krysis. Z hostujících potěšil zákazník Dominic Coleman (Butler, Krysis).

Twentica byla povedená; Samsara mi přišla trochu pomalá kvůli vedlejší linii, která vysvětlovala, co se tam děje, ale samotné scény na lodi (hlavně mezi Listerem a Kocourem) byly skvělé; Give and Take nedávalo smysl - jestliže Lister už svoje orgány neměl, protože si je sám ukradl, tak jak mu je mohl ten droid ukrást? Buď jsem se na tu epizodu nedívala pořádně nebo to nedává smysl. Officer Rimmer bylo výborné - Rimmera mám nejradši v několika kopiích a zpívajícího; Krysis už jsem zmiňovala výše, taky vůbec ne špatné; a Can of Worms mě moc nebavilo, ale taky jsem se na to moc nesoustředila.

Celkově jsem si celou sérii chtěla dát ještě jednou, než napíšu tuhle recenzi, protože mám pocit, že jsem se na to nesoustředila tak, jak by si to zasloužilo, ale se seznamem, který teď mám, by to trvalo dlouho, takže to budu muset nechat na jindy. I tak je to ale podle mě pořád dobré a těším se na dvanáctku.

Series 12
12.01 Cured - 12.02 Siliconia - 12.03 Timewave - 12.04 Mechocracy - 12.05 M-Corp - 12.06 Skipper

zdroj: amazon.co.uk
Přiznám se, že dvanáctá série pro mě byla hodně podobná té jedenácté - chvílemi jsem se u těch epizod ztrácela a první dvě jsem si musela puštět znovu, a chvílemi jsem se zase docela bavila. Byly tam chvíle, které připomínaly první epizody a pak zase momenty, kdy mi přišlo, že už jsem to všechno viděla a to několikrát. Pořád to má tu sentimentální hodnotu, ale nejsem si jistá, jestli je to pořád vlastně dobré.

Nedokážu vysvětlit, proč mě tak nějak uspokojuje vidět, že všichni čtyři hoši z Trpaslíka - Lister (Craig Charles), Rimmer (Chris Barrie), Kocour (Danny John-Jules) a Kryten (Robert Llewellyn) - ač na první pohled o dekády starší, jsou pořád stejní idioti, kteří se za ty roky křižování vesmírem absolutně nic nenaučili. Hodně mě potěšili s Hollym (Norman Lovett) ve Skipper a Hollisterem (Mac McDonald), byť to byla jenom cameo.

Cured jsem viděla dvakrát a při obou sledováních jsem se docela ztrácela. Siliconia jsem podruhé sjela tak do poloviny, ale pak jsem to vypnula, ta epizoda mě nebavila vůbec. Timewave mělo výbornou myšlenku a hezky připomnělo, že je to banda pěkných zmetků. V Mechocracy mě fakt bavili a hodně potěšili s toustovačem, hlavně ten konec byl luxusní. M-Corp mě spíš zaujal než bavil. A Skipper byla podle mě skvělá epizoda plná návratů k úplným začátkům, aluze na první epizodu byla hodně povedená.

Celkově si dovedu představit, že je tohle konec. Nedivila bych se, kdyby toho nakonec natočili víc, ale dovedu si Skipper představit i jako finále seriálu a vlastně by se mi to líbilo. Myslím, že je to záležitost jenom pro skalní fandy a těžko říct, jak dlouho se to dá ještě natahovat.