12. dubna 2014

Red Dwarf: Series 1-8

| Series 1-8 | Series 9 & 10 | Series 11 & 12 | The Promised Land |
_______


Series 1
1.01 The End - 1.02 Future Echoes - 1.03 Balance of Power - 1.04 Waiting for God - 1.05 Confidence & Paranoia - 1.06 Me²

Od prvního poslechnutí originálu mi trvalo roky, než jsem se odhodlala shlédnout seriál celý. Musím říct, že je to jeden z lépe nadabovaných kousků - hlasy sedí krásně, překlad je kvalitní, prostě jeden z mála seriálů, který se nestydím hláškovat v originále. The End už je seriálově naprostá klasika - charaktery jsou postavené tak krásně, že ve chvíli, kdy ze stáze probraného Listera (Craig Charles) a Hollyho (Norman Lovett) doplní hologram Rimmera (Chris Barrie), člověk prostě automaticky vybuchne smíchem. Za absolutní top epizody považuji Balance of Power (Rimmer a přeházené části těla), Confidence & Paranoia (naprostá klasika) a Me² (protože jen dva Rimmerové jsou lepší než Rimmer).

Series 2
2.02 Kryten - 2.02 Better Than Life - 2.03 Thanks for the Memory - 2.04 Stasis Leak - 2.05 Queeg - 2.06 Parallel Universe

Druhou řadu považuji za asi nejsilnější, není epizoda, kterou bych nezbožňovala. Poprvé se objevila postava Krytena (David Ross), jehož lásku k telenovelám jsem sdílela. Better Than Life má Rimmera v epesní formě; Thanks for the Memory je prostě dokonalost; Stasis Leak je pořád asi moje nejoblíbenější epizoda vůbec, dokonalý závěr. Queeg mě poprvé rozbrečel, teď doceňuji jeho genialitu. Parallel UniverseTongue Tied a šovinistického Rimmera, který je geniálně konfrontován se svou povahou. Prostě perla na perle, kdybych měla vybrat nejlepší sezónu, je to rozhodně druhá.

Series 3
3.01 Backwards - 3.02 Marooned - 3.03 Polymorph - 3.04 Bodyswap - 3.05 Timeslides - 3.06 The Last Day

Třetí sezóna přinesla změny, Holly (Hattie Hayridge) si nechal změnit pohlaví a ta změna v blbou blondýnu rozhodně nebyla změnou k lepšímu ani vtipnějšímu. Do posádky definitivně přibyl Kryten (Robert Llewellyn), z čehož mám radost, je to můj oblíbený droid. Marooned je jedna z top epizod už jen díky dvornímu eunuchovi Alexandra Velikého. Polymorph je taktéž klasika už jen kvůli Rimmerovi vedoucím debatní kroužek. Timeslides má skvělý skeč s Hitlerem, to je nutno zmínit.

Series 4
4.01 Camille - 4.02 D.N.A. - 4.03 Justice - 4.04 White Hole - 4.05 Dimension Jump - 4.06 Meltdown

Camille mě kdysi představila Casablance (a zničila pointu), D.N.A. přispěla k tomu, že jsem znala rozuzlení Psycha, ještě než jsem ten film viděla. Justice je nádherná Krytenovou obhajobou Rimmera a Dimension Jump představil Ace Rimmera, jež je čirou dokonalostí. Tady musím poznamenat, že má dabing větší říz, "To je frajer!" je prostě lepší než "What a guy!". Meltdown má podplukovníka Matku Terezu a popravu Medvídka Pú, k tomu nemám víc co říct.

Series 5
5.01 Holoship - 5.02 The Inquisitor - 5.03 Terrorform - 5.04 Quarantine - 5.05 Demons & Angels - 5.06 Back to Reality

Holoship má nádhernou linii pro Rimmera, rozhodně jedna z těch top. Terrorform taktéž, už to tak vypadá, že Rimmer je asi moje oblíbená postava. Demons & Angels má neuvěřitelné image pro démonské a andělské části našich hrdinů (hlavně démonský Rimmer v podvazcích je tip ťop) a Back to Reality nelze nezbožňovat, protože přibyl Duane Dibbley, jež je dílem dokonalosti a rychle pro mě vystřelil Kocoura (Danny John-Jules) dopopředí. Přiznám se, že Kocour pro mě byl vždycky jen vtipné pozadí, ale jinak pro mě ta postava do celkového zážitku nepřinášela to co například Rimmer.

Series 6
6.01 Psirens - 6.02 Legion - 6.03 Gunmen of the Apocalypse - 6.04 Emohawk: Polymorph II - 6.05 Rimmerworld - 6.06 Out of Time

Šestá řada nás připravila o Červeného trpaslíka a Holly, což vlastně ani nebyla taková škoda, jak jsem psala výš, Holly a Holly není to stejné. Psirens mají výborný skeč s komentováním vystřelené ledviny, Legion dá Rimmerovi tvrdé světlo a celkově ta epizoda nemá chybu. Gunmen of the Apocalypse je jedna z těch epizod, díky které se kluci převlíkli do kostýmů, a takové mám vždycky ráda. Emohawk: Polymorph II byl sice slabší než první Polymorph, ale přitáhl na jedno místo Ace Rimmera a Duanea Dibbleyho, což je všechno, co si může děvče přát. Rimmerworld je totální klasika, rozhodně nejlepší díl šesté řady, a Out of Time stojí za to zmínit už jen kvůli tomu, jak vypadají členové posádky za patnáct let.

Series 7
7.01 Tikka to Ride - 7.02 Stoke Me a Clipper - 7.03 Ouroboros - 7.04 Duct Soup - 7.05 Blue - 7.06 Beyond a Joke - 7.07 Epideme - 7.08 Nanarchy

Tikka to Ride je jedna z těch epizod, které mám prostě ráda - pro mě to bude navždycky tak, že Kennedy se vrátil v čase a zastřelil sám sebe. Stoke Me a Clipper je sice skvělá epizoda, ale konec jedné éry, a řekněme si to narovinu, epizody bez Rimmera byly jen slabý odvar. Ale i tak měla sedmá řada perly, jako v Blue, kde nevím, co je lepší, jestli Listerův sen nebo Rimmerův zábavní park. Na jednu stranu musím pochválit píli, s jakou se snažili ten konflikt mezi Listerem a Rimmerem, který hnal seriál, přenést na Krytena a Kochanski (Chloë Annett), ale tak nějak to nefungovalo. Kocour byl v této řadě absolutně na pozadí a jeho vztah s Kochanski byl naprosto nerozvinutý, takže to dopadá tak, že v podstatě od začátku čekám, kdy se konečně zase vrátí Rimmer. (A "ducpartie" jsou prostě lepší než "in and out bits".)

Series 8
8.01 Back in the Red: Part 1 - 8.02 Back in the Red: Part 2 - 8.03 Back in the Red: Part 3 - 8.04 Cassandra - 8.05 Krytie TV - 8.06 Pete: Part 1 - 8.07 Pete: Part 2 - 8.08 Only the Good...

Osmou sérii mám vlastně ráda. Přivedla zpátky Rimmera, Listera a Rimmera v jedné ubikaci, dokonce měla i Hollyho a využila kapitána Hollistera (Mac McDonald). Kochanski poněkud zapadla, ale zase tolik to nevadilo. Víceméně tam není epizoda, na které bych si něco nenašla. Vždycky jsem ale měla nejradši Petea, spousta Lister/Rimmer scén, skeče s dinosaurem a v kapitánově kanceláři jsou brilantní. Vypíchnout musím i Only the Good..., na dlouho úplné finále seriálu, které má prostě jeden z nejlepších konců vůbec. Ačkoliv už to dávno není Red Dwarf, jaký byl představený v The End, musím prostě podotknout, že se kvalita oproti předchozí sezóně dost zvedla.