9. listopadu 2012

Red Dwarf: Series 9 & 10

| Series 1-8 | Series 9 & 10 | Series 11 & 12 | The Promised Land |
_______


Series 9
9.01 Back to Earth (Part One) - 9.02 Back to Earth (Part Two) - 9.03 Back to Earth (Part Three)

zdroj: imdb.com
Dámy a pánové, po deseti letech jsou hoši z Trpaslíka zpátky! Sice bez Hollyho (Norman Lovett), co mě velice mrzí, měla jsem ten starej senilní počítač moc ráda, ale i tak... Chtěla jsem článek vždycky doplnit nějakým vtípkem té scény, ale pak jsem si uvědomila, že tohle Červený trpaslík, o čem tu mluvím. I když to nedosahuje kvality prvních řad a jsou to jen tři části jednoho celku, pořád je to skvělé a nejde to vypreparovat. Takže tady je, co si o tom myslím já, a radši se koukněte sami, dobře?

Nejvíc jsem se bála, že postavy budou OOC, ale nebyly. Nebyl to sice Červený trpaslík prvních řad, protože to nebyl Grant a Naylor, jen Naylor, ale to se dalo čekat, v nic takového jsem ani nedoufala. Jsem i docela ráda, že nenavazovali na Jenom sympaťáci (Only the Good...), takhle je to fajn. Fakt jsem se bavila, Katerina (Sophie Winkleman) se mi líbí, baví mě. Úvodní žehlící vtípek byl prostě geniální, celkově to mělo grády.

Druhá část byla dosti psychedelická... I tady byly skvělé vtípky, ale nevím, hleděla jsem na to jak puk. Ovšem to autííí, to chci... Jo a Rimmer (Chris Barrie) šťouchající Katarinu pod auto mi přišel drobet OOC.

Třetí část byla téměř stejně... co téměř, prostě stejně dobrá jako první část. Vtípek se psacím strojem byl jednoduše geniální, stejně tak, jak to celé vyřešili, absolutně trpaslíkovský kousek. Kochanski (Chloë Annett) moc potěšila (a vypadala skvěle, mimochodem), držím Listerovi (Craig Charles) palce, aby ji nakonec našel, protože he's cool, i když my se o tom asi nedozvíme. S Katerinou to dobře zakouleli, člověk celou dobu myslel, že ona je v hlavní linii zápletky, a závěr měl něco do sebe.

Celkově moc povedená věc, stálo by to za to dát si to ještě jednou celé najednou, protože jsem mezitím měla prodlevu, a docela se těším na dabing. S Červeným trpaslíkem mám prostě ráda češtinu a je mi jedno, kolik vtipů tím zařvalo. Dabing je prostě povedený. Jsem moc ráda, že to vzniklo, i když se tam pravděpodobně nic nevysvětlilo a skončilo to otevřeně... Podstatné je, že ten původní závěr nezávěr osmé série všichni přežili a vedli si docela dobře, je skvělé vědět, že "hoši z Trpaslíka" jsou stále schopní minulé srandy. Díky jim.

Series 10
10.01 Trojan - 10.02 Fathers and Suns - 10.03 Lemons - 10.04 Entangled - 10.05 Dear Dave - 10.06 The Beginning

zdroj: imdb.com
Nechce se ani věřit tomu, že po tolika letech pauzy přišel Doug Naylor s něčím, co se naprosto vyrovnalo prvním sezónám. Nebyla to jen hezká vzpomínka pro fanoušky, za jakou se dají považovat například Sex and the City filmy nebo druhé The X Files, byli to čistokrevní, nenahraditelní a naprosto dokonalí hoši z Trpaslíka! A myslím, že přišli v pravou dobu - měla jsem celý seriál natolik z paměti a moje angličtina se natolik zlepšila, že jsem si naprosto užila originál a těším se, až se na celý seriál v originále podívám, abych ocenila, co by mi kdysi s dabingem (i když výborným) uniklo. Mrzelo mě, že bylo jen šest epizod, ale buďme optimističtí a doufejme, že bude 11. série.

Trojan jsem prožila v takové extázi, že Červený trpaslík je zpátky, až jsem ani moc neřešila, jak dobré to vlastně je a kolikrát jsem se zasmála. Podstatné ale je, že jsem smála a "moose" je jeden z těch trpaslíkových vtipů, které si budu pamatovat jako absolutní klasiku. Možná jsem kacíř, ale přiznám se, že Holly (Norman Lovett) mi vůbec nechyběl, nějak jsem zvykla, že tam není, a přiznejme si, že v osmné sérii už to stejně nebyl on. Fathers and Suns považuju za jeden z úplně nejlepších dílů vůbec. Listerova (Craig Charles) otcovská linie byla čirá dokonalost a způsob, jakým ji celou propojili se zbytkem děje, by měl být odměněn obřím sendvičem s čili omáčkou, smaženkou a čatní.

Pokud jsou Fathers and Suns jeden z nejlepších dílů vůbec, pak Lemons by byly úplně nejlepší, kdybych neměla takový crush na Škvíru ve stázi (Stasis Leak). Celá zápletka s Ježíšem mi trahala bránici, "výprava" byla úplně jako vystřižená ze starších sezón a závěr me totálně rozstřelil. Entangled (a vlastně jakýkoli další díl) měl smůlu v tom, že přišel po Lemons, ale pořád jsem se skvěle bavila a navíc jsem byla šťastná jak blecha, že neplatilo žádné třikrát a dost a i čtvrtý díl byl vtipný, nápaditý a bez hluchých míst.

Dear Dave měl výbornou linii s automaty a zaměřil se na Rimmerovy (Chris Barrie) myšlenkové pochody, což je vždycky k popukání. Lister v depce na den otců byl trochu lepší, než Lister v depce z toho, že lidstvo vymřelo, ale já jsem byla příliš v depce z toho, že zbývá jen jedna epizoda na to, abych porovnávala. Smála jsem se a to bylo hlavní. The Beginning mě trochu vyděsil názvem, protože všichni víme, že první díl celého seriálu se jmenoval Konec (The End) a já bych hrozně nerada, aby to bylo všechno, ještě aspoň jednu řadu! Epizoda samotná koncem vůbec nezaváněla a byla hezky uzavřená, takže bylo zbytečné se bát - tedy kromě toho, že to byla špatná epizoda, u které jsem se ani jednou nezasmála a dost mě nudila. Vzhledem k tomu, že ale byla součástí tak skvělé série, dá se tento poslední úlet lehce odpustit.