13. dubna 2020

Red Dwarf: The Promised Land (2020)

| Series 1-8 | Series 9 & 10 | Series 11 & 12 | The Promised Land |
_______

"The sun can't make moonlight without the moon. And the moon can't make moonlight without the sun. So who's making the moonlight?"


Part 1 - Part 2

zdroj: imdb.com
IMDb | Podívejte, všichni víme, že Red Dwarf už dávno není, co býval v devadesátkách (byť se nabízí otázka, zda to skutečně bylo tak geniální nebo zda máme kulturně zažité, že bylo, jako v případě The Simpsons a Friends, které - ruku na srdce - nikdy tak dobré vlastně ani nebyli), nicméně nějak se nemůžu přimět na seriál zanevřít a dokud se budou vracet, budu se vracet taky. V případě The Promised Land se tento přístup vyplatil, protože to bylo překvapivě fakt dobrý.

Děj začíná znovunalezením Hollyho (Norman Lovett) v zápletce, která trochu připomíná Queeg, a která vede ke střetnutí s kočičí civilizací, jež navazuje a vlastně o dost vylepšuje Waiting for God. Dialogy byly opravdu vtipné, množství narážek na starší díly musely potěšit každého skalního fanouška, obě zápletky společně výborně fungovaly a ještě zůstalo místo na skeče. Přiznám se, že ke konci jsem čekala, že scarabaeus ukáže virus štěstí, který dostal Lister do těla, když ho olízl, a byť z rozuzlení nejsem vyloženě zklamaná, mohla to být dobrá příležitost další odměny pro letité fandy.

Lister (Craig Charles) a Rimmer (Chris Barrie) mají stále výbornou chemii, byť za ta léta vůči sobě poměrně vyměkli a došlo i na vřelé momenty. Kocour (Danny John-Jules) nicméně v hejtech na Rimmera krásně zaskakuje a Krytenova (Robert Llewellyn) servilnost a pasivní agresivita dosahovala nových výšek. Výše zmíněný Holly tam moc nebyl, ale při věku a aktivní kariéře Normana Lovetta se není čemu divit; ty scény, ve kterých byl, sedly jak prdel na hrnec. Rodon (Ray Fearon) byl správný devadesátkový záporák a Listerovi vzývači bavili, byť mě nikdo z nich dvakrát nezaujal.

Celkově mi The Promised Land příšlo tak dobré, že nejen, že jsem si začala přát ještě aspoň jednu sérii, ale dokonce jsem se znovu podívala i na tu předchozí a shledala, že byla lepší, než mi přišla během prvního sledování.

Za mě rozhodně jo.