31. října 2018

Most IIII (Bron/Broen IIII)

| Bron/Broen | Bron/Broen II | Bron/Broen III | Bron/Broen IIII |
_______


4.01 Avsnitt/Afsnit 1 - 4.02 Avsnitt/Afsnit 2 - 4.03 Avsnitt/Afsnit 3 - 4.04 Avsnitt/Afsnit 4 - 4.05 Avsnitt/Afsnit 5 - 4.06 Avsnitt/Afsnit 6 - 4.07 Avsnitt/Afsnit 7 - 4.08 Avsnitt/Afsnit 8

zdroj: nimbusfilm.dk
Když jsem se dozvěděla, že čtvrtá řada Mostu bude poslední, trochu mě to mrzelo, ale zároveň jsem byla ráda. Dá se vymyslet jen určité množství vražd, u kterých dává smysl, aby je zároveň vyšetřovala dánská a švédská policie a nezačalo se to točit dokola, a v nejlepším se má navíc přestat, což se jim povedlo. Nakonec jsem byla ze závěrečných záběrů na Öresundský most celá dojatá, protože to není tak dlouho, co jsem ho viděla z letadla a jela po něm vlakem z Kodaně do Malmö, a je to skutečně impozantní stavba, kterou budu mít už napořád spojenou s velmi dobře napsanými detektivkami.

Saga Norén (Sofia Helin) byla celé čtyři řady moje zlatíčko. Ani tak pro ty hlášky, které z ní padaly, jako spíš tím, jak přesvědčivě Sofia Helin hrála ženu, která absolutně nechápe sociální normy a vůbec nedává emoce, a přesto tam byl postupný růst, aniž by tu postavu postavila na hlavu. Most je podle mě taky jeden z mála seriálů, kde postupně přidávali a dotvářeli pozadí a trauma hlavní postavy, aniž by to překombinovali, což bylo super. Ta linka s potratem byla hodně drsná, ale byla jsem spokojená s tím, jak to pro Sagu skončilo, bylo to krásně nadějné.

Henrika (Thure Lindhardt) jsem si překvapivě oblíbila a jsem dost ráda, že rozsekli jeho příběh, nechali ho najít aspoň jednu dceru a dojít klidu. Popravdě mě tahle zápletka brala mnohem víc než vraždění této sezóny. Lillian (Sarah Boberg) taky dostala pořádný prostor; ta záležitost s Hansovou (Dag Malmberg) hlavou byla možná zbytečně drsná, ale jsem ráda, že se přes jeho smrt konečně přenesla.

Jak jsem psala výš, vraždění této sezóny pro mě bylo její slabší částí. Většinu času jsem byla spíš zmatená, ale to byl asi přímý důsledek toho, kolik pozornosti jsem věnovala hlavní zápletce a kolik životům hlavních postav, které mě při závěru seriálu prostě zajímaly trochu víc. Ani tak ale nemůžu říct, že bych se nudila nebo se to pro mě táhlo, takže to je určitě plus.

Co v závěru zmínit, co jsem ještě neřekla? Pro mě je Most určitě osobní klasikou a doufám, že se k němu za pár let třeba vrátím.