10. října 2015

Most (Bron/Broen)

| Bron/Broen | Bron/Broen II | Bron/Broen III | Bron/Broen IIII |
_______


1.01 Avsnitt/Afsnit 1 - 1.02 Avsnitt/Afsnit 2 - 1.03 Avsnitt/Afsnit 3 - 1.04 Avsnitt/Afsnit 4 - 1.05 Avsnitt/Afsnit 5 - 1.06 Avsnitt/Afsnit 6 - 1.07 Avsnitt/Afsnit 7 - 1.08 Avsnitt/Afsnit 8 - 1.09 Avsnitt/Afsnit 9 - 1.10 Avsnitt/Afsnit 10

zdroj: aubadegirl.com
I po dobré zkušenosti s Ti, co vraždí a (hlavně) první řadou amerického The Bridge mi nějakou dobu trvalo, než jsem se dokopala k Mostu. Docela mě překvapilo, jak byla americká verze přesná, ale tato původní mi přece jen přišla lípe vypointovaná a že do sebe příběh mnohem lépe zapadal. Tady se mi líbilo, že se vlastně ukázalo, že je to osobní pomsta, a tak hezky se to nakonec uzavřelo, že z toho byl člověk až dojatý. A nejlepší je, že i kdyby dvojka nebyla tak povedená, dá se to vnímat jako samostatná, uzavřená série.

Saga Norén (Sofia Helin) se svou sociopatií nepůsobí jako takové klišé, protože tam nutně není ukázáno, že ji zasáhla osobní tragédie, prostě taková je a hodně mě bavila. Martin Rohde (Kim Bodnia) je člověk, který má v sobě hodně života, ale prostě si neumí pomoct. Dát ho kontaktu se Sagou bylo super a zároveň se mi líbilo, že se tam neděly zázraky v povahách. Martin se po nějakých čtyřiceti letech života najednou nezměnil a nezačal přemýšlet nad tím, co dělá, a Saga nezačala být obratná v komunikaci s lidmi. A přece se trochu ovlivnili.

Bylo mi trochu líto Lindberga (Magnus Krepper) - fakt se snažil něco dělat, aby pomohl lidem, a pak se mu to jednou vymklo a šel sedět. Daniel Ferbé (Christian Hillborg) mi byl stejně protivný jako v americké verzi a líbilo se mi, že tahle byla drsnější a nepárala se s ním. Hansena (Lars Simonsen) jsem vyčmuchala hned, jak se objevil na scéně, ale nijak zvlášť to nevadilo, pořád to mělo grády. Bylo skvělé, že to nemělo nijak zvlášť vedlejší zápletky a všechno, co se tam dělo, mělo smysl pro hlavní linii. A že to mělo důsledky, protože všechno v životě má.

Prostě, můžu s čistým srdcem říct, že první série Bron/Broen je opravdu hodně dobrý kus televizní tvorby a těším se, co ukážou ve druhé.