22. září 2021

The Good Fight: Season 5

| Season 1 | Season 2 | Season 3 | Season 4 | Season 5 | Season 6 |
_______

Men are always asking women to step aside so a man can go first.


5.01 Previously On... - 5.02 Once There Was a Court... - 5.03 And the Court Had a Clerk... - 5.04 And the Clerk Had a Firm... - 5.05 And the Firm Had Two Partners... - 5.06 And the Two Partners Had a Fight... - 5.07 And the Fight Had a Détente... - 5.08 And the Detente Had an End... - 5.09 And the End Was Violent... - 5.10 And the Violence Spread.

zdroj: flazhicon.com
The Good Fight bylo poslední sezónu předčasně uťato pandemií a během pauzy jim obsazení popadalo jako hrušky (nikdo naštěstí ničemu nepodlehl, jenom prostě odešli), takže jsem byla upřímně zvědavá, jak bude další sezóna vypadat, zda mi bude někdo z odcházejících chybět - přece jen jak Lucca (Cush Jumbo), tak Adrian (Delroy Lindo) byli stavebními kameny The Good Fight (byť Adrian mě osobně nijak zvlášť nebral) a nebylo možné, aby se to na seriálu nijak nepodepsalo. Když jsem si tedy za celou sezónu prakticky nevzpomněla, že tam už nejsou, byla jsem upřímně překvapená, což ale v konečném důsledku není špatně - prostě to bylo skutečně dobře napsané.

Docela mě překvapilo, že na uvolněná místa hned necpali nové postavy, zápletky se mnohem víc soustředily na už existující postavy a jejich nové situace, což jsem ale nesmírně ocenila - líbí se mi, že scénáristé ví, co mají, a jak si diváka pěkně zaháčkovat místo toho, aby se hnali za něčím novým. Jako úplnou novinku se dá prakticky zmínit jen lahodně nečitelná a ambiciózní Carmen Moyo (Charmaine Bingwa, která je mi brutálně povědomá, ale podle všechno jsem ji nikde neviděla a nejsem schopná ani identifikovat, koho mi připomíná), která tak nějak splňuje i nesplňuje, co si člověk pod těmi dvěma přídavnými jmény představí, a hodně mě bavila. Líbilo se mi, jak ji s Rivim (Tony Plana) rovnou hodili do hluboké vody, žádné rozkoukávání, a ještě víc se mi líbilo, jak to zvládla. Jsem hodně zvědavá, co s ní plánují do budoucna. (Plus jako fanda The Good Wife nemůžu neocenit scénu s Carmen, Liz a mentoringem, která silně připomínala Aliciiny začátky s Diane.)

Odrážení současného dění s Americe (s překvapivě malým zpožděním) je pro The Good Fight standard, který nemá cenu vypichovat, a popravdě nevidím moc smysl v posuzování zpracování něčeho, co není moje zkušenost, takže bych jako dlouhodobé zápletky této řady viděla v podstatě jen Riviho, na němž jsem si kromě Carmen užívala hlavně jeho ženu Isabel (Stephanie Nogueras) - neskutečně zajímavá postava - a šílený projekt Hala Wacknera (Mandy Patinkin), který mě bavil i nebavil - ze začátku to byla sranda, ale pak se to docela táhlo, než to nevyhnutelně dopadlo, jak muselo, a nejzajímavější na tom byla Marisa (Sarah Steele), kterou tím studiem práva fantasticky vytáhli z té stojaté vody, ve které se ta postava dlouhodobě topila, hezky ji oživili. Škoda jen, že zůstala navázaná na Wacknera celou řadu.

Další poměrně podstatná zápletka táhnoucí se přes celou sezónu byly Liz (Audra McDonald), Diane a jejich boj o to, jak bude firma po Bosemanově odchodu vypadat, což silně odráželo současné sociální problémy v Americe a byť to nebyla moje nejoblíbenější část celé řady, nemůžu říct, že by mě to vyloženě nebavilo - víceméně mě hlavně mrzelo vidět ty dvě na nože. Rozuzlení bylo uspokojivé, byť drobet alibistické, a obecně tady hodně záleží, co s tím udělají do další řady. Co se týče Liz, kromě tohoto a nového nabíječe neměla skoro žádnou další zápletku, což mě trochu mrzelo - především protože ten její týpek mě nebavil (The Good Fight zatím prostě nepřišlo s chlapem, který by se Liz vyrovnal a doplnil ji stejně, jako Kurt doplňuje Diane, aspoň podle mě) - ale co už.

Diane (Christine Baranski) opět řešila Kurta (Gary Cole), jejich manželství a rozdílné politické názory a nakolik se ráda dívám na Diane (nebýt jí, The Good Fight mě minulo), Kurta a jejich manželství, přijde mi, že se to celé řeší snad od toho, co se ti dva seznámili, a začíná mě to trochu nudit. Líbilo se mi ale, jak to Diane celé podělala, ale přihlásila se k tomu, omluvila se a zhostila se nápravy (o tomhle mluvím, když tady opakovaně volám po silných ženských postavách), a celkově jak se ti dva k sobě chovají, a upřímně, dokud zůstanou spolu, budu jim tohle opakující se téma odpouštět až do konce, protože miluju Diane a jsou moje OTP a ničeho nelituju.

Potěšili mě s mým oblíbeným zmetkem Davidem Leem (Zach Grenier), je to role jako stvořená pro něj a nic mě nebavilo tolik jako vidět Diane a Liz, jak ho mají slušně na háku. Naopak mě docela zklamali s Jayem (Nyambi Nyambi), který měl fantastickou linku s COVIDem, ale pak mi přišel tak trochu provizorní a jeho vize začaly být rychle staré. Byť umím ocenit tu symboliku přetrvávajících následků prodělání COVIDu, mohli s ním udělat mnohem víc a nedělali celkem nic. Julius Cain (Michael Boatman) to měl dost podobně - po rozuzlení zápletky z minulé řady se tam plácal jak mastný papír na chodníku a nebudu lhát, bylo to trochu zklamání. A málem bych zapomněla zmínit Allegru Durado (Wanda Sykes), která je sice taky nová, ale působila na mě spíš jako epizodka a zatím nevím, co si z ní vzít, takže ji nechám tady.

Z epizod bych vypíchla Previously On, protože to byl doslova speedrun odchodu Luccy a Adriana a tudíž příjemné překvapení - upřímně jsem čekala, že v další řadě vůbec nebudou a někdo jen mezi řečí prohodí, jak vlastně odešli a co dělají (na druhou stranu seriál produkují stejní lidé, kteří utáhli Joshe Charlese na dalších patnáct epizod jenom aby mě spolehlivě zdrtili a traumatizovali, takže co se divím); Once There Was a Court, protože mě několikrát nahlas rozesmálo; And the Court Had a Clerk, protože Starkey (Jane Lynch); And the Fight Had a Détente, protože Dianina a Lizina "aférka", která byla docela na tenkém ledě a dost mě mrzí, že to nikam nepostupovalo (plus mám v poznámkách "u Marisy mi zatrnulo", ale asi ne tak moc, protože netuším, k čemu se to vztahuje); And the Detente Had an End, protože Julius a jeho jediná zápletka této sezóny; a And the Violence Spread, protože Kurtova manželská návštěva ve vězení, tráva a I Touch Myself.

Celkově je The Good Fight jeden z mála seriálů, který mě nepřestává bavit, naopak mě každou řadu chytne znovu a znovu a na postavy se těším jako na staré známé. Jsem moc ráda, že nepadl za oběť COVIDu, a těším se na další řadu, která už je naštěstí schválená.