4. října 2023

Futurama: Season 8

| Season 1-4 | Season 5 | Season 6 & 7 | Season 8 |
_______

It's my universe now. You just shop in it.


8.01 The Impossible Stream - 8.02 Children of a Lesser Bog - 8.03 How the West Was 1010001 - 8.04 Parasites Regained - 8.05 Related to Items You've Viewed - 8.06 I Know What You Did Next Xmas - 8.07 Rage Against the Vaccine - 8.08 Zapp Gets Cancelled - 8.09 The Prince and the Product - 8.10 All the Way Down

zdroj: imdb.com
Myslím, že jsem se tady nikdy netajila tím, že Futurama je jeden z mých vůbec nejoblíbenějších seriálů. Když ho roky zpátky obnovili a pak zase zrušili, už jsem nečekala, že nějaký další revival bude, a byla jsem s tím vlastně v pohodě. Asi i z toho důvodu jsem byla dost skeptická, když jsem letos na jaře slyšela zprávy o tom, že budou další díly, a měla jsem důvod. Byť nemám pro Futuramu moc vysokou laťku - mám ji tak ráda, že jsem obvykle šťastná, že mám nové díly - tak z této řady jsem hodně rozpačitá.

Na začátku se mi líbilo, jak navázali na předchozí řadu: „Avenged“ v titulkách i fakt, že skutečně rozuzlili tu zápletku, byly fakt super. (Dokonce se mi i líbí, jak dostali to HULU do loga Futuramy, byť ideologicky mě to vytočilo.) Úplně mě praštilo, jak moc mi ty postavy chyběly (a to jsem se na celou Futuramu dívala někdy loni), hlavně moji oblíbenci Leela (Katey Sagal) a Bender (John DiMaggio). Na to konto jsem moc ráda, že se seriál vrátil s původním obsazením, jinak bych to asi zvládala špatně.

Dějově to ale dost kulhalo. Byť umím ocenit lepší kontinutu jako v případě Amy (Lauren Tom), Kifa (Maurice LaMarche) a jejich rodinky, pořád nechápu, co dělají s Leelou a Fryem (Billy West), to jsou pořád ty stejné zápletky a nikdy žádný posun. To samé Hermes (Phil LaMarr) s jeho ženou a jejím milencem a Zoidberg (Billy West) tak nějak se vším. Na jednu stranu chápu, že je to pořád především komedie a ten hlavní humor vždycky plynul z chování postav, které se nikdy nemění, na stranu druhou mají některé postavy posun a jiné nemají, což to podle mě dělá trochu nevyvážené. Navíc ty epizody celkově působily, jak kdyby fanda Futuramy tahal z klobouku staré zápletky a míchal je dohromady. (Nebo hůř, jako by to psala AI.)

The Impossible Stream se mi prostě líbil, za tím si stojím; Children of a Lesser Bog měla už výše zmíněnou Kif/Amy zápletku a Zapp (Billy West) měl pár dobrých scén; How the West Was 1010001 jsem si pouštěla dvakrát, ale ani jednou jsem se nebavila; Parasites Regained se odkazovalo na jednu z nejpovedenějších Fry/Leela epizod, ale zabili to tím Nibblerem (Frank Welker) a celkově to prostě nebylo tak dobré; a Related to Items You've Viewed se mi líbilo, mám ráda, když se věnují aktuálním tématům a Mom (Tress MacNeille) není nikdy špatně.

I Know What You Did Next Xmas mi totálně zamotalo hlavu a vůbec mě to nebavilo; Rage Against the Vaccine bylo podle mě stejně dobré jako Related to Items You've Viewed; Zapp Gets Cancelled byla postavená na The Scarlet Letter, za to plus, ale Leelina linka mi přišla jako další opáčko; The Prince and the Product mělo zápletku, která nedávala smysl, a idiotské minipříběhy - nesnáším, když tohle Futurama dělá; a All the Way Down bylo prakticky zrecyklované Meanwhile a hodně mě zklamalo, mohli aspoň jednou přijít na konec řady s něčím novým.

Tuhle recenzi končím dost provizorně, protože tahle řada má mít ještě dalších 10 epizod (nesnáším, když tohle dělají), na které se samozřejmě podívám, protože je to pořád Futurama. Závěry budu dělat až potom, ale zatím jsem vlastně trochu zklamaná, abych pravdu řekla.