9. května 2013

The Mentalist: Season 5

| Season 1 & 2 | Season 3 | Season 4 |
| Season 5 | Season 6 | Season 7 |
_______


5.01 The Crimson Ticket - 5.02 Devil's Cherry - 5.03 Not One Red Cent - 5.04 Blood Feud - 5.05 Red Dawn - 5.06 Cherry Picked - 5.07 If It Bleeds, It Leads - 5.08 Red Sails in the Sunset - 5.09 Black Cherry - 5.10 Panama Red - 5.11 Days of Wine & Roses - 5.12 Little Red Corvette - 5.13 The Red Barn - 5.14 Red in Tooth and Claw - 5.15 Red Lacquer Nail Polish - 5.16 There Will Be Blood - 5.17 Red, White and Blue - 5.18 Behind the Red Curtain - 5.19 Red Letter Day - 5.20 Red Velvet Cupcakes - 5.21 Red and Itchy - 5.22 Red John's Rules

zdroj: imdb.com
Oblíbené epizody: Red Dawn, Red Sails in the Sunset, Red in Tooth and Claw, Red and Itchy

Postavy: Krom toho, že Van Pelt (Amanda Righetti) se na pár dílů vytratila a Bertram (Michael Gaston) se stal zase ředitelem CBI, se tak moc mezi starými známými nedělo. Hezky rozpracovali postavu Lorelei Martins (Emmanuelle Chriqui), kterou jsem na začátku nenáviděla, ale bylo mi až líto, jak dopadla. Hodně mě potěšila postava Alexy Schultz (Polly Walker), která tam sice moc nebyla, ale Polly Walker je stejně bohyně. Vždycky jsem ráda, když vidím starého dobrého J.J.e LaRochee (Pruitt Taylor Vince) a tentokrát i on měl super zápletky. Líbí se mi, jak se jeho vztah s Janeem (Simon Baker) vyvinul. A byla jsem hrozně ráda, že se znovu objevila Summer Edgecombe (Samaire Armstrong), i když tím její zápletku zjevně uzavřeli. A samozřejmě nesměl chybet Bret Stiles (Malcolm McDowell).

Co se tak zhruba asi dělo? Víceméně se dořešovaly zápletky z minulé řady, Lorelei a její spojení s Red Johnem, a Red John. Velká část série byla opět vata, ale když došlo na mytologii, byla dobrá. Scénáristé se navíc konečně slitovali nad Lisbon (Robin Tunney) a dali jí zápletku nezávislou na Janeovi. Dopřáli jí vlastní posedlost chycením Tommyho Volkera (Henry Ian Cusick), která jí prospěla, vytvořila paralelu mezi jí a Janeem, a prostě jsem si to fakt užívala. Jen mi bylo líto, že ho (u)zavřeli tak brzy, ale i tak to byl pro Lisbon skvělý materiál.

Co se týče epizod, tak u Devil's Cherry musím vypíchnout zfetovaného Janea, 100. epizoda Red Dawn se celá odehrávala v minulosti a ukázali nám, jak se tým zformoval (a hlavně Jane a Lisbon poznali), fakt se jim to povedlo. Red in Tooth and Claw měl výborné týmové interakce a znovu mi připomněl, proč tolik miluji vztah mezi Choem (Tim Kang) a Rigsbym (Owain Yeoman) - "Yeah, well, you date pregnant hookers and your dinosaur eats grass!" Red and Itchy semi hrozně líbila, i když si myslím, že CBS to letos s tím "What's in the box?" motivem přeháněla.

Zaručeně nejhorší epizoda sezóny byla Black Cherry, nebyla jsem u ní schopná udržet pozornost, i když Red, White and Blue byla v těsném závěsu, to snad původně patřilo do NCIS.

Co se týče vztahů mezi postavami, i ty se někam pohnuly. Co se týče Jisbon, zase nám házeli jen drobky - a to i po tom "I love you" ve finále minulé řady a Lisboninu lehkému žárlení na Lorelei. Další řada ale v tomto slibuje nějaký posun. Rigsby a Van Pelt se k sobě samozřejmě zase vrátili, ale tentokrát to měli moc hezky udělané a ani mi tak moc nevadí, jako když randili poprvé.

Objevili se Max Martini (Fletcher Moss, Blood Feud), Anne Dudek (Sloan Dietz, Cherry Picked), Zuleikha Robinson (Sonia Kidd, Red in Tooth and Claw) a Erick Avari (Lance Reinhardt, Red Lacquer Nail Polish).

Finále: Na závěr sezóny to byl překvapivě pomalý díl, čekala jsem větší spád a větší akci - zvlášť po konci třetí a čtvrté řady. Mám ale ráda epizody s Janeovou kolotočářskou minulostí, takže to mě potěšilo. Pořádný kus posunu, co se týče Red Johna, jsme ale dostali na konci. Jane zúžil okruh podezřelých na sedm lidí, ale Red John ho přesně zná, protože je zase o krok napřed. Takže na konci máme Red Johna, který slibuje, že bude zase vraždit do té doby, než ho Jane dostane/on dostane Janea, Lisbon, která o tom jediná z týmu ví, a neurčitě se tvářícího Janea. (A Bruno Heller se dušuje, že Red John je skutečně jeden z těch sedmi podezřelých.) Už bude šestá řada?