7. srpna 2013

Orange Is the New Black: Season 1

| Season 1 | Season 2 | Season 3 | Season 4 |
| Season 5 | Season 6 | Season 7 |
_______


1.01 I Wasn't Ready - 1.02 Tit Punch - 1.03 Lesbian Request Denied - 1.04 Imaginary Enemies - 1.05 The Chickening - 1.06 WAC Pack - 1.07 Blood Donut - 1.08 Moscow Mule - 1.09 Fucksgiving - 1.10 Bora Bora Bora - 1.11 Tall Men with Feelings - 1.12 Fool Me Once - 1.13 Can't Fix Crazy

zdroj: imdb.com
Do Orange Is the New Black jsem šla víceméně proto, že jsou prázdniny a okurková sezóna. Nečekala jsem moc; četla jsem, že je to hodně podobné Weeds (za oběma stojí Jenji Kohan), čemuž jsem nikdy nepřišla na chuť. Hned po prvních dvou dílech jsem ale věděla, že to budu upřímně milovat, byla to seriálová láska víceméně na první pohled. Časem to trochu opadlo, ale pořád se mi to líbilo dost na to, abych se dodívala do konce.

Piper Chapman (Taylor Schilling) si odpykává trest za zločin, který spáchala dávno a pod vlivem své tehdejší přítelkyně Alex Vause (Laura Prepon, která se mi nelíbí nikdy a nikde), největší arogantní osiny v zadku pod sluncem. Kromě toho, že Piper rozhodně není materiál, který by zvládal vězení dobře, ještě musí balancovat vztah se svým snoubencem Larrym (Jason Biggs), který je vůl a jako vážně, proč musí Jason Biggs masturbovat ve všem, v čem hraje? Zvlášť, když u toho vůbec nevypadá sexy?

Největší výhoda seriálu jsou rozmanité postavy. Hned na začátku mě zaujala Lorna Morello (Yael Stone), časem se mi zalíbila i Nicky Nichols (Natasha Lyonne) a našla jsem si cestu i k Red (Kate Mulgrew), která si to kuře sakra zaslouží! Z hlediska shippera se mnou cloumali Daya (Dascha Polanco), pro kterou jsem měla slabost od začátku, a Bennett (Matt McGorry). Cenu za nejlepšího skrytého úchyla dostává Healy (Michael Harney) a cenu za nejlepšího úchyla, který to neschová ani, když chce, dostává Pornstache (Pablo Schreiber). Triciu (Madeline Brewer) mu nikdy neodpustím.

Z těch všech skvělých herců a zajímavých postav, které hrají, musím ale nejvíc smeknout Taryn Manning za Pennsatucky. Ta postava měla tolik vrstev a všechny byly nějak šílené, že ani nevím, kde začít, abych ji dostatečně popsala, a asi by to stejně nebylo dost. Pennsatucky je něco tak šíleného a zároveň tak děsivého (neb vidláctví a fanatická víra jsou dvě nejhorší věci vůbec), že i kdyby kvůli ničemu jinému, tak kvůli ní stojí Orange Is the New Black nasledovat.

Co se týče konce, povedlo se jim jedno z těch poměrně vzácných finále, kde jsou všichni, na kterým vám záleží, v nehorázném průseru, a všichni, které nenávidíte, jsou v naprosté pohodě. Situaci Red a Piper nezávidím, ačkoliv si za to do určité míry mohly samy, Alex bych ustřelila hlavu za způsob, jakým ze sebe dokázala udělat oběť, a z Healyho je mi prostě jen a jen na blití. Ale stejně se nejvíc modlím za to, aby to Daye a Johnovi vyšlo.

Těším se na druhou sérii!