28. dubna 2019

Gotham: Season 5

| Season 1 | Season 2 | Season 3 | Season 4 | Season 5 |
_______

Yet in the darkness, there will be light.


Legend of the Dark Knight
5.01 Year Zero - 5.02 Trespassers - 5.03 Penguin, Our Hero - 5.04 Ruin - 5.05 Pena Dura - 5.06 The Air Is Getting Slippery - 5.07 Ace Chemicals - 5.08 I Am Bane - 5.09 The Trial of James Gordon - 5.10 I Am Bane - 5.11 They Did What? - 5.12 The Beginning...

zdroj: imdb.com
Věděla jsem, že pátá sezóna má být dvanáctidílná a poslední a hodně jsem se těšila, jak to uzavřou. Překvapilo mě, jak zapracovali na stažení postav - Gotham pro mě byl roky proslulý hlavou na hlavě, z nichž každá má svou vlastní agendu a nejsou schopné zůstat mrtvé, takže fakt, že se tuto řadu fakt soustředili na tu nejhlavnější sestavu, mě hodně potěšil.

Tam to ale tak nějak končilo. Přišlo mi to slabé a opět drobátko recyklované, bez pomoci si víceméně nevzpomenu na děj skoro žádné starší epizody. Na finálovou rovinku, kde jsem očekávala takovou jízdu, že tu cílovou pásku místo protrhnutí doslova zpopelní, je to dost škoda. Samotné finále seriálu, The Beginning..., bylo v tomto ohledu naprosto nejhorší. Ale abych nepředbíhala, zkusím se k tomu dostat popořadě.

Gordon (Ben McKenzie) se tuto sezónu ve zničeném Gothamu konečně našel a slušelo mu to. Celých pět let k tomuto bodu spěl a líbilo se mi, jak seriál vykreslil, že je pro tu práci skutečně jediný, protože tomu hluboce věří. Byla jsem dost zvědavá, jak ho zase dají dohromady s Barbarou (Erin Richards) - věděla jsem, že kvůli Batgirl musí, ale přišlo mi, že spálili všechny mosty, navíc jsem ho fakt chtěla zpátky s Lee (Morena Baccarin). Nakonec vznik Barbary Lee Gordon (Jeté Laurence) vyřešili šalamounsky a docela to fungovalo.

Trochu mě mrzelo, že Bullock (Donal Logue) nedostal žádné finálové sólo a zůstal až do konce sidekick, stejně tak Alfred (Sean Pertwee). Penguin (Robin Lord Taylor) a Nygma (Cory Michael Smith) byli same old, same old, tohle jsme viděli už šedesátkrát v bledě modrým, takže to mě nijak zvlášť nebavilo. Co se týče nových postav, Nyssa al Ghul (Jaime Murray) sice byla skvěle obsazená, ale se všemi al Ghuly už mi můžou políbit zadek, Bane (Shane West) mě nebavil a Ecco (Francesca Root-Dodson), obchoďáková varianta Harley Quinn, byla podle mě krásně psychotická, plus kostým se fakt povedl.

Waynea (David Mazouz) a Selinu (Camren Bicondova) jsem si nechala nakonec, protože z těch jsem byla fakt rozpačitá. Selina se smrskla jenom na to, jestli se teda s Bruceem dá nebo nedá dohromady, a David Mazouz se začal pokoušet o ten kanonicky drsný Batmanův hlas, což bylo prostě jenom směšné. Finále tomu dalo korunu - zatímco Davidovi Mazouzovi udělali jenom přes CGI mužnější bradu a o 10 let později se tam zjevoval jenom stín, Camren Bicondova se za ty roky práce ve finále ani neobjevila a nahradila ji "dospělejší" Lili Simmons, což podle mě bylo brutálně nefér.

A teď k ději finále... tušila jsem, že se to neobejde bez časového skoku, bohužel to ale taky znamenalo, že tam nevyvrcholila žádná déle rozpracovaná zápletka, ale že horkou jehlou spíchli obyčejnou čtyřicetiminutovku s Jeremiahem Valeskou (Cameron Monaghan), která byla trapně jednoduchá, nenapínavá - protože sotva by zabili desetiletou Barbaru Lee - jenom aby představili Batmana, na kterého očividně stále neměli práva... Prostě čekala jsem, že Gotham završí větší peckou, rozhodně si to zasloužili.

Celkově to ale byl překvapivě povedený seriál, který jsem si vizuálně užila, ale jak je vidět, skončil právě včas.