7. června 2014

The Good Wife: Season 5

| Season 1 | Season 2 | Season 3 | Season 4 | Season 5 |
| Season 6 | Season 7 |
_______


5.01 Everything Is Ending - 5.02 The Bit Bucket - 5.03 A Precious Commodity - 5.04 Outside the Bubble - 5.05 Hitting the Fan - 5.06 The Next Day - 5.07 The Next Week - 5.08 The Next Month - 5.09 Whack-a-Mole - 5.10 The Decision Tree - 5.11 Goliath and David - 5.12 We, the Juries - 5.13 Parallel Construction, Bitches - 5.14 A Few Words - 5.15 Dramatics, Your Honor - 5.16 The Last Call - 5.17 A Material World - 5.18 All Tapped Out - 5.19 Tying the Knot - 5.20 The Deep Web - 5.21 The One Percent - 5.22 A Weird Year

zdroj: imdb.com
Pátá sezóna The Good Wife byla zlomová - napsala bych to za první polovinou série, které vyústilo ve zformování Florrick, Agos & Associates a začátek rozkladu v Lockhart Gardner, a napsala bych to za druhou polovinou, která obsahuje Dramatics, Your Honor - epizodu, která navždy vstupila do dějin jako ta, ve které zemřel Will Gardner (Josh Charles). Asi jsem zbožňovala Willa víc, než jsem si připouštěla, protože ačkoliv jsem si jeho smrt vyspoilerovala chvíli předtím, než jsem se na epizodu podívala, stejně jsem z toho byla ještě týden rozhozená. O mé okamžité reakci, jako kdyby mi zemřel někdo blízký, radši nebudu ani mluvit, jinak mě budou všichni mít za blázna. Navíc musím přiznat, že následující epizody mě přestaly opravdu zajímat přímo úměrně s tím, jak moc se mluvilo o Willovi. Už to prostě nikdy nebude ono.

Řídícím rysem sezóny bylo Aliciino (Julianna Margulies) rozhodnutí se s Carym (Matt Czuchry) trhnout, potáhnout LG klienty a vytvořit vlastní firmu. Josh Charles odváděl tuto sezónu fantastickou práci - ta plejáda výrazů, které se Willovi promítly ve tváři, když mu na konci Outside the Bubble Diane (Christine Baranski) prozradila, co Alicia udělala, byla na Oscara. Hitting the Fan byla jedna z nejlepších epizod vůbec, na tom trvám (a jedna z nejlépe pojmenovaných). U The Decision Tree jsem poprvé tuhle sezónu brečela, nemůžu uvěřit, že Joshovi nedali všechny ceny na světě. Vadilo mi, jak se Diane a Will hádali, nikdo nemá rád, když jsou maminka s tatínkem na nože, takže jsem byla ráda, když se Willův vztek přesunul na Aliciu. (Plus to bylo mimořádně hot, pořád nevěřím, že na ten angry sex nedošlo.) Případově zajímavé mi přišlo Goliath and David, napsané zjevně podle skutečné kauzy, a obsahující Thicky Trick .

Tuto sezónu jsem milovala Diane. Napřed přišla o místo soudce, pak byla na nože s Willem, pak přišla o Willa a dívala se, jak jí ničí něco, co vybudovala. Christine Baranski byla božská a jestli si fakt něco přeju, tak je to aby byla Diane konečně šťastná. Alicia mi naopak lezla na nervy - všechno, co kdy kritizovala, teď dělala a zůstávala dál s Peterem (Chris Noth) jen proto, že se jí to hodilo. Fakt se mi docela zprotivila. Kalinda (Archie Panjabi) je chudák úplně bezprizorní a její zápletky tristní - proč tam vůbec musela být Jenna Villette (Jordana Spiro) nemám nejmenší tušení. Eli (Alan Cumming) bohužel nemá tolik prostoru, jak bych si přála, stejně tak Robyn Burdine (Jess Weixler). Peter s děckama ho mají naopak snad až příliš. Jako obvykle jsem byla hodně vděčná za Alicinu rodinu a staré známé jako Lionela Deerfielda (Edward Herrmann), Natalii Flores (America Ferrera) a hlavně Elsbeth Tascioni (Carrie Preston).

Z nových postav pro mě byla příjemným překvapením Marilyn Garbanza (Melissa George), která byla napřed čistě plot device a jako taková mi přišla trapná, ale když praskl ten volební skandál, ukázala se naprosto profesionální a dostala mě na svou stranu. Poměrně zajímavý je i Finn Polmar (Matthew Goode), jen je škoda, že ho nepředstavili dřív, takhle je jasně vidět, že má jen zaplnit prázdno po Willovi, a docela mu to bere sympatie. I když ty mé navždy má za to, jak se pokoušel Willa zachránit. Objevili se Jill Hennessy (Rayna Hecht), Christian Borle (Carter Schmidt), Ashley Williams (Christina Barrett, We, the Juries), Victor Garber (Loudon Spencer, We, the Juries), Wallace Shawn (Charles Lester, Parallel Construction, Bitches), Jack Davenport (Frank Asher, Parallel Construction, Bitches) a Laura Benanti (Renata Ellard, Tying the Knot).

Finále tak nějak nemělo šťávu, vůbec to po The Last Call ztratilo grády a nedařilo se jim mě pořádně zaujmout. Ale do další sezóny půjdu, pořád je to jeden z nejlépe psaných seriálů vůbec.