16. listopadu 2018

Gilmore Girls: Season 7

| Season 1 & 2 | Season 3 & 4 | Season 5 & 6 | Season 7 |
| A Year in the Life |
_______


7.01 The Long Morrow - 7.02 That's What You Get, Folks, for Makin' Whoopee - 7.03 Lorelai's First Cotillion - 7.04 'S Wonderful, 'S Marvelous - 7.05 The Great Stink - 7.06 Go, Bulldogs! - 7.07 French Twist - 7.08 Introducing Lorelai Planetarium - 7.09 Knit, People, Knit! - 7.10 Merry Fisticuffs - 7.11 Santa's Secret Stuff - 7.12 To Whom It May Concern - 7.13 I'd Rather Be in Philadelphia - 7.14 Farewell, My Pet - 7.15 I Am Kayak, Hear Me Roar - 7.16 Will You Be My Lorelai Gilmore? - 7.17 Gilmore Girls Only - 7.18 Hay Bale Maze - 7.19 It's Just Like Riding a Bike - 7.20 Lorelai? Lorelai? - 7.21 Unto the Breach - 7.22 Bon Voyage

zdroj: amazon.co.uk
Většinu svého kompletního sledování Gilmore Girls jsem se děsila sedmé řady, protože aspoň v české fanouškovské základně neměla moc dobrou pověst. Přiznám se, že po šesté řadě, kde jsem trochu navykla sledování epizod, které jsem si nepamatovala / neviděla, jsem se na ni začala těšit, protože ať to bude jakékoliv, bude to pro mě nové. V konečném důsledku jsem se asi trochu nudila. Nebylo to špatné, ale bylo to tak nějak unavené... Celá řada se dala shrnout asi do čtyř dějových linií, které byly většinou vlastně řešitelné ve dvou epizodách, ale roztažené na dvaadvacet.

Lorelai (Lauren Graham), Christopher (David Sutcliffe) a Luke (Scott Patterson) zabíralo víc sezóny, než si to podle mě zasloužilo. Už od Paříže bylo jasné, že to imploduje, a vzhledem k faktu, že šlo o poslední řadu, se dalo čekat, že Lorelai nakonec budou potřebovat dostrkat zpátky k Lukeovi. To následné dvoření už jsme několikrát viděli a byla to zívačka. Plus ale mají za to, jak civilně se Lorelai a Christopher nakonec rozešli.

Na Lukea a April (Vanessa Marano) jsem si zvykla a pravda je taková, že Scott Patterson měl v této řadě konečně co hrát. Rozkol s Annou (Sherilyn Fenn), která je totálně na pěst, a následná soudní rozepře byly skvělé a je škoda, že to nepřišlo dřív. Z strany Lukea mi ten pomalý návrat k Lorelai nevadil, protože to, co dělal mezi tím, bylo ve skutečnosti zajímavé.

Rory (Alexis Bledel) a její vyšilování, jestli z ní bude nebo nebude reportér, a následné házení flinty do žita i po tom nejmenším neúspěchu, tu máme od páté každou řadu třikrát, takže mě to nechávalo naprosto chladnou a trochu už mě otravovalo, že to a Logan (Matt Czuchry) je to jediné, na co se její postava scvrkla (u Lorelai to samo). Trochu mě vytáčelo, jak byl Logan narativem nucen omlouvat se za sebemenší kravinu (i v případě, že měl pravdu, jako když Rory připomněl, že nemá nárok moralizovat o 1%, když sama požívá jejich výhody buď skrz prarodiče nebo Logana samotného), aby byl Rory hodný. Nicméně i on mě naštval tou veřejnou žádostí o ruku (není to romantické, je to manipulativní, pánové!), ale že nestál o další vztah na dálku chápu.

Konečně jejich rozchod byl celou řadu vyhnutelný. Bylo vidět, jak se tvůrci neustále snaží Logana démonizovat a pak zase rychle otočili, aby ta žádost o ruku byla aspoň trochu zajímavá. Nicméně veškerá chemie, kterou podle mě dřív Matt Czuchry a Alexis Bledel měli, se vytratila. Logan tam byl málo a Alexis Bledel na mě upřímně působila, že už toho má plné kecky a jenom se prodírá ke konci smlouvy. S tím, co měla k dispozici ve scénáři, se jí upřímně nedivím, už to všechno hrála nakolikrát a když teď vím, co dokáže (viz The Handmaid's Tale a Mad Men), musela to pro ni být už bolest.

Velmi na okraji (a velmi na hraně) podle mě byla zápletka se Sookie (Melissa McCarthy) a Jacksonem (Jackson Douglas), která se vyřešila během dvou epizod, ale to, co Jackson udělal, pro mě bylo zneužití a já vím jistě, že udělat mi tohle chlap, tak už mu nikdy v životě nebudu důvěřovat. Fakt, že to prezentovali jako komickou záležitost, byl podle mě masivní přešlap. Lane (Keiko Agena) a její dvojčata hezky vyzdvihovaly její vztah, ale brala bych, aby to víc konfrontovali s tím, Lane od života skutečně chtěla.

Trochu mě mrzelo, jak byla Paris (Liza Weil) na okraji děje. Po těch letech by si zasloužila ve finální řadě víc prostoru; to, co dělala, bylo v přímém kontrastu s tím, co nedělala Rory, a vyprávěli to hodně stručně. Lucy (Krysten Ritter) byla super, ale jen díky Krysten Ritter, postava sloužila ke stupidnímu dramatu s Martym (Wayne Wilcox), který byl vždycky zahořklý debil a netuším, proč se musel vracet, a jinak k ničemu dalšímu. Olivia (Michelle Ongkingco) byla úplně zbytečná, její screentime klidně mohla mít Paris.

Z epizod bych vypíchla I'd Rather Be in Philadelphia, nádherný výkon Kelly Bishop (Emily); I'm a Kayak, Hear Me Roar, protože úžasné Lorelai & Emily scény; Lorelai? Lorelai?, protože I Will Always Love You (byť klišé jak prase); a Unto the Breach za Milana Kunderu (byť v mé verzi chybělo pět minut, mám ale tušení, že jsem o moc nepřišla). Co se týče finále seriálu, Bon Voyage, byla to jedna z nejmíň zajímavých finálových epizod. Trochu dojatá jsem byla, ale necítila jsem takovou tu finalitu. (Samozřejmě může to být existencí revivalu, který mě teprve premiérově čeká.)

Nakonec jsem vlastně byla hlavně ráda, že mám rewatch téměř za sebou. Gilmore Girls na začátku rozhodně vynikají scénářem a mají super obsazení, ale postupně ztrácí dech. Jsem ráda, že jsem to viděla (téměř) všechno, ale nikdy v budoucnu to na další maraton (nebo třeba jen pár náhodných epizod) nevidím.