16. ledna 2016

American Horror Story: Hotel

| Season 1 | Season 2 | Season 3 | Season 4 | Season 5 | Season 6 |
| Season 7 | Season 8 | Season 9 | Season 10 | Season 11 | Season 12 |


5.01 Checking In - 5.02 Chutes and Ladders - 5.03 Mommy - 5.04 Devil's Night - 5.05 Room Service - 5.06 Room 33 - 5.07 Flicker - 5.08 The Ten Commandments Killer - 5.09 She Wants Revenge - 5.10 She Gets Revenge - 5.11 Battle Royale - 5.12 Be Our Guest

zdroj: imdb.com
Byť jsem se u páté řady American Horror Story docela bavila a na každý díl jsem se dívala hned, jakmile byl k dispozici, musím přiznat, že nebýt Lady Gaga (The Countess), patrně by mě to asi tolik nebavilo. Dokonce jsem přesvědčená, že kdyby měla roli Elizabeth vyfásnout nedejbože Jessica Lange, s největší pravděpodobností to odpískám v polovině. Lady Gaga byla naprosto luxusní - řekněme si to na rovinu, od začátku jsem věděla, že Murphyho přepálený a předramatizovaný styl jí sedne, ale překvapila i v těch minimalističtějších částech. Byla prostě radost ji sledovat a už jen za ni budu mít Hotel vždycky ráda.

Dál jsem byla unešená z Denise O'Hareho (Liz Taylor) - myslím, že Liz byla jedna z nejpovedenějších postav, které American Horror Story mělo - a Evana Peterse (James Patrick March) - jak mě v předchozích řadách v lepším případě nezajímal, v horších lezl na nervy, v této byl naprosto luxusní, protože James Patrick March byl úplně jiný než jeho předchozí postavy. Doufám, že pokud American Horror Story pojede dál (jakože asi pojede), tak dostane víc takových rolí. Naopak Finn Wittrock (Tristan Duffy / Rudolph Valentino) letos nevyfásl zrovna zajímavé postavy: Tristan byl na pěst a Rudolph Valentino navíc (byť Wittrockova podoba se skutečným Valentinem je obdivuhodná). Hodně povedená postava byla Mrs. Evers (Mare Winningham), byla naprosto lahodně vyšinutá a chvílemi dobře děsivá.

Sarah Paulson ("Hypodermic" Sally) a Kathy Bates (Iris) mě nedostávaly tolik, jak evidentně zbytek fandomu. Myslím, že Sarah Paulson už v sérii měla i lepší role. Návrat její Billie Dean Howard z Murder House docela potěšil, ale zklamalo mě, že přežila. Queenie (Gabourey Sidibe) z vůbec nejhorší série to štěstí neměla a bylo to podivně uspokojivé. Lily Rabe (Aileen Wuornos) tam byla hrozně málo, stejně tak Cheyenne Jackson (Will Drake), a přitom měli zajímavé role. Donovan (Matt Bomer) nebavil, stejně jako v případě Finna Wittrocka to bylo plýtvání talentem.

Za největší kiks série ale považuju rodinku Loweových: John (Wes Bentley) byl vlastně hrozně nezajímavý, pendloval mezi klišoidní postavou ztrápeného detektiva, který je zároveň extrémně kladný, a člověkem s masivní zácpou (aspoň podle výrazu tváře); odhalení, že je Ten Commandments Killer, bylo tak nějak antiklimatické a vlastně nikoho nezajímalo. Potenciál těch rituálních vražd byl zabitý hned v začátku zvoleným stylem vyprávění a nakonec i to propojení s Cortezem a Marchem bylo takové o ničem. Alex (Chloë Sevigny) se jevila napřed zajímavě, ale pak začala být dost plochá a otravná, takže to se Sevigny dopadlo stejně jako s Bomerem a Wittrockem. O těch jejich dvou ošklivých spratcích radši ani nezačínám.

Ramona Royale (Angela Bassett) sama o sobě nebyla tak špatná, ale s Angelou Bassett, jejím přehráváním a umělým obličejem mám obrovský problém, který mě nutil protáčet oči pokaždé, když byla na scéně. Potěšili Max Greenfield (Gabriel), Darren Criss (Justin), John Carroll Lynch (John Wayne Gacy) a Robert Knepper (Lieutenant).

Co se týče finále, bylo až nepříjemně pozitivní. Duch a dva upíři v rodince Loweových si spokojeně žijí v Cortezu, zatímco jejich stárnoucí dcera je jednou ročně přijde navštívit; Sally přestala být nešťastná, protože objevila sociální média (trápí vás deprese, která vás dohnala až k závislosti na heroinu? vyléčí vás Instragram!); Iris přestala být nešťastná, protože její mrtvý syn je v palačinkovém ráji; Liz přestala být nešťastná, protože se stala babičkou a duchem, aby mohla navždy být s Tristanem; a Elizabeth přestala být nešťastná, protože v Cortezu jsou zase lidi a ona může lovit, i když není upír... nebo... nevím, tohle fakt nevím.

Každopádně, jak jsem psala už na začátku, tahle sezóna nám dala skrytý démant v podobě Lady Gaga jako herečky, a pořád nebyla tak hrozná jako Coven, takže vlastně cajk. Jen jsem zvědavá, co Murphy vymyslí dál - na začátku řekl, že se nebude opakovat, ale už podruhé jsme měli duchy. Tak co bude?